Na hlavný obsah

„Vyjednávanie o eurorozpočte pokračuje“, poprelo správy o dohode Poľsko

O predbežnej dohode informovala agentúra Reuters.

„Vyjednávanie o eurorozpočte pokračuje“, poprelo správy o dohode Poľsko
Na ilustračnej snímke vlajky Európske únie pred sídlom EÚ v Bruseli. Foto: SITA/AP

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller v stredu (9. 12.) poprel správy, že by Poľsko a Maďarsko už dospeli k predbežnej dohode s nemeckým predsedníctvom Európskej únie (EÚ) o sedemročnom rozpočte „dvadsaťsedmičky“. Obe krajiny prijatie rozpočtu blokujú, pretože nesúhlasia s tým, že jeho čerpanie je podmienené dodržiavaním zásad právneho štátu.

„Vyjednávanie o rozpočte stále pokračuje. Poľsko a Maďarsko vypracovali spoločný rámec pre vyjednávanie. V tejto chvíli ešte nebola dosiahnutá dohoda v rámci EÚ. Ak (naše) body budú prijaté, je šanca na dohodu na tomto samite,“ povedal Müller agentúre PAP. „Podmienkou dobrého konca (samitu EÚ) je zohľadnenie našich podmienok,“ dodal.

O predbežnej dohode v stredu (9. 12.) informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného vysoko postaveného predstaviteľa poľskej vlády. Dodala, že sa momentálne čaká na súhlas Holandska a ďalších skeptických štátov so spomínanou dohodou. Holandsko, naopak, hrozilo vetom v prípade, že by podmienka pre čerpanie európskych peňazí z dojednania vypadla.

O dohode medzi Varšavou, Budapešťou a Berlínom podľa poľskej spravodajskej televízie TVN 24 hovoril vicepremiér Jaroslaw Gowin. „Sme doslova centimeter od dobrého kompromisu,“ povedal Gowin. Dúfa, že sa k prijateľnému kompromisu podarí dospieť počas štvrtka a piatka na samite EÚ v Bruseli.

„Je možné dospieť k riešeniu, ktoré zaručia zvrchovanosť Poľska aj spoločnú Európu, rešpektovanie práv nášho štátu aj možnosť využiť stovky miliárd zlotých z únijných fondov,“ tvrdil v stredu (9. 12.) pred novinármi vicepremiér Gowin. Poľsko a Maďarsko spolu s nemeckým predsedníctvom podľa neho predkladajú dobrý návrh, ktorý odstraňuje dôvody pre použitie veta: „Dúfame, že tento plán akceptujú všetci európski lídri.“

Strážia svoje národné záujmy

Maďarský premiér Viktor Orbán sa v utorok (8. 12.) vo Varšave stretol so svojím poľským náprotivkom Mateuszom Morawieckým aj so šéfmi poľských koaličných strán. Morawiecki po stretnutí hovoril o tom, že nemožno vylúčiť nijaký scenár a že možno bude kvôli budúcemu rozpočtu potrebný ďalší samit EÚ alebo dlhé mesiace vyjednávania. Varšava a Budapešť sú podľa neho odhodlané hájiť svoje národné záujmy.

Maďarsko a Poľsko blokujú schválenie rozpočtu a s ním spojeného fondu koronavírusovej pomoci o vo výške viac ako 1,8 bilióna eur pre podmienku, že peniaze z rozpočtu na roky 2021 až 2027 majú byť dostupné len tým štátom, ktorých justičné orgány zaručia nezávislé vyšetrovanie a stíhanie prípadných podvodov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika