Na hlavný obsah

Vyzýval k úprave balíku opatrení, Trump ho napokon podpísal

Nie je jasné, prečo zmenil názor.

Vyzýval k úprave balíku opatrení, Trump ho napokon podpísal
Dosluhujúci americký prezident Donald Trump (vľavo) a americký viceprezident Mike Pence. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump podpísal stimulačný balíček na pomoc ekonomike zasiahnutej pandémiou koronavírusu, ktorý je spojený s federálnym rozpočtom na budúci rok. Šéf Bieleho domu podpis oznámil vo vyhlásení v nedeľu (27. 12.) večer miestneho času.

Vďaka prezidentovmu podpisu majú milióny Američanov, ktorí prišli v dôsledku krízy o zamestnanie, znovu nárok na mimoriadnu podporu v nezamestnanosti, ktorý v nedeľu stratili. Nehrozí už tiež stav rozpočtovej núdze, ktorý mohol od utorka (29. 12.) ochromiť fungovanie federálnych úradov.

Súbor zákonov minulý pondelok (21. 12.) schválili obe komory amerického Kongresu, Trump ale stimulačný balíček v objeme takmer 900 miliárd dolárov skritizoval a pohrozil, že ho nepodpíše. Vyzval tiež k jeho úprave.

Prezident poukazoval na to, že krízový balík prihráva príliš veľa peňazí cudzím krajinám a zabúda pritom amerických občanov. Súbor zákonov zahŕňa okrem iného priamy jednorazový príspevok 600 dolárov pre väčšinu Američanov, súčasný prezident však takúto sumu označil za „smiešne nízku“ a požadoval ju zvýšiť na 2 000 dolárov.

Podľa agentúry Reuters zatiaľ nie je jasné, prečo Trump zmenil názor a svoj podpis pod balíček, o ktorého podobe sa republikáni a demokrati hádali niekoľko mesiacov, nakoniec pripojil.

Súbor podporných opatrení je spojený s federálnym rozpočtom v hodnote 1,4 bilióna dolárov, ktorý má zabezpečiť prevádzku federálnych úradov do konca septembra budúceho roka. Keby nebol rozpočet schválený do polnoci, začali by federálne úrady fungovať v obmedzenom rozpočtovom režime.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika