Na hlavný obsah

Zadržali autora videa, ktoré stálo za rozpadom rakúskej vlády

Záznam z Ibizy položil kancelára Stracheho.

Zadržali autora videa, ktoré stálo za rozpadom rakúskej vlády
Záber z videa z Ibizy, ktoré spôsobilo pád Stracheho vlády. Foto: youtube/The Guardian

Autora videa, ktoré v roku 2019 spustilo rozpad rakúskej koaličnej vlády a aféru známu ako Ibizagate, zatkli vo štvrtok (10. 12.) v Berlíne. Podozrivým je 40-ročný občan Rakúska, uviedla hovorkyňa nemeckej polícia v piatok (11. 12.) pre agentúru AFP. V nemeckom hlavnom meste bude až do prípadného vydania do Rakúska.

Nemecká polícia nezverejnila identitu zadržaného, ale rakúske médiá informovali, že ide o súkromného detektíva Juliana H.

Podľa rakúskych novín Die Presse je obvinený z nelegálneho zhotovenia zvukového a obrazového záznamu ľudí a z obchodovania s tromi kilogramami kokaínu.

Na zázname zo skrytej kamery zhotovenom na španielskom ostrove Ibiza je vtedajší líder krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache, ako ponúka verejné zákazky výmenou za pomoc pri volebnej kampani.

Zverejnenie videa na jar 2019 viedlo k Stracheho odstúpeniu z postu šéfa strany i z funkcie vicekancelára a vynútilo si nové voľby, ktoré priniesli návrat kancelára Sebastiana Kurza z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) do úradu, a to s posilneným mandátom, keďže sa mu podarilo prilákať aj rozčarovaných voličov FPÖ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet