Na hlavný obsah

Zbrojenie na brehoch Baltu. Rusi posilnia svoje jednotky o ďalšiu divíziu

Ide o reakciu na kroky NATO, tvrdí Moskva.

Zbrojenie na brehoch Baltu. Rusi posilnia svoje jednotky o ďalšiu divíziu
Na snímke ruská vojnová loď Pjotr Morgunov počas vojenskej prehliadky v rámci osláv štátneho sviatku Dňa námorníctva v ruskom Petrohrade 26. júla 2020. Foto: TASR/AP

Baltská flotila ruského vojenského námorníctva vytvára novú motostreleckú divíziu v odpovedi na posilňovanie vojsk Severoatlantickej aliancie pri pozemných hraniciach s oblasťou Kaliningrad, ruskou enklávou medzi Poľskom a Litvou. Uviedol to denník Kommersant s odvolaním sa na veliteľa ruského námorníctva v Pobaltí, admirála Alexandra Nosatova.

„V odpovedi na túto hrozbu (NATO) je velenie ozbrojených síl nútené prijímať odvetné opatrenia. Jednou z nich sa stalo vytváranie plnohodnotnej motostreleckej divízie ako súčasti armádneho zboru Baltskej flotily,“ povedal admirál. Divíziu majú tvoriť motostrelecké pluky, tankový a delostrelecký pluk.

NATO posilnilo svoje východné krídlo v reakcii na ruskú anexiu Krymu a vypuknutie konfliktu na východe Ukrajiny. „Silnou prítomnosťou síl NATO v Poľsku a pobaltských krajinách vysielame Rusku veľmi silný signál: ak dôjde k útoku na Poľsko a pobaltské krajiny, odpovie na to celá aliancia,“ vyhlásil generálny tajomník Jens Stoltenberg pred vlaňajším summitom NATO v Londýne.

„Rusko takto nedefinujeme (ako nepriateľa NATO). Skrátka v prípade potreby odpovieme. Musíme si byť istí, že to, čo vidíme na Ukrajine – útok Ruska proti jeho susedovi – sa voči členovi NATO nemôže opakovať,“ zdôraznil Stoltenberg v rozhovore, ktorý poskytol poľskému denníku Rzeczpospolita a niekoľkým ďalším európskym novinám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet