Na hlavný obsah

Zsuzsová si rozsudok v prípade vraždy exprimátora Hurbanova vypočuje v piatok

Všetkým obžalovaným hrozí po 25 rokov.

Zsuzsová si rozsudok v prípade vraždy exprimátora Hurbanova vypočuje v piatok
Foto: TASR/Martin Baumann

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici pokračovalo v utorok (1. 12.) pojednávanie v kauze vraždy bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Medzi obžalovanými je i Alena Zsuzsová, ktorá je súdená aj v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Rozsudok zaznie na pojednávaní v piatok 4. decembra.

Hlavným obžalovaným v tomto prípade je Roman Ostružlík, ktorý si mal vraždu objednať. Zsuzsová mala byť podľa obžaloby sprostredkovateľkou vraždy a ďalší obžalovaný, Vladimír Mosnár, ju mal následne zadať Štefanovi Kaluzovi. Ten je už za jej vykonanie právoplatne odsúdený. Hlavným svedkom v prípade je Zoltán Andruskó, ktorý je kľúčovým svedkom aj v kauze vraždy Jána Kuciaka.

Ostružlík vo svojej záverečnej reči poprel, že by si vraždu objednal. Sled udalostí zo svojho pohľadu popísala v dvojhodinovej záverečnej reči aj Alena Zsuzsová, ktorá tvrdila, že to, z čoho je obvinená, sa „tak nemohlo stať“. Tiež konštatovala, že svedok Zoltán Andruskó si všetko vymyslel a podľa nej vo svojich výpovediach klamal. Postupne podrobne rozobrala výpovede všetkých svedkov, ktoré v prípade zazneli počas prípravného konania a na 13 pojednávaniach od apríla tohto roka. Tvrdí, že voči nej neboli predložené žiadne priame ani nepriame dôkazy o účasti na vražde a nemala ani žiadny motív. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry pre všetkých troch žiada tresty odňatia slobody na 25 rokov.

Exprimátora a regionálneho politika Basternáka zavraždili 9. júla 2010 večer pred jeho domom. Polícia vtedy pracovala s verziou, že vraždu si niekto objednal. Strelec Kaluz však objednávateľa neprezradil. Alena Zsuzsová v minulosti robila Romanovi Ostružlíkoví politickú kampaň na post primátora Hurbanova, jeho súperom bol vtedy práve Basternák. Vladimír Mosnár je bývalý príslušník skupiny sýkorovcov a s Kaluzom pracovali pre rovnakú súkromnú bezpečnostnú službu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko