Na hlavný obsah

Ak sudcovia vierohodne nepreukážu pôvod majetku, môžu prísť o funkciu

Vďaka ústavnému zákonu platia nové pravidlá.

Ak sudcovia vierohodne nepreukážu pôvod majetku, môžu prísť o funkciu
Preverovanie majetkových pomerov sudcov umožnili zmeny ústavného zákona v oblasti justície z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (OĽANO). Foto: TASR

Majetkové pomery sudcov budú vďaka novej ústavnej kompetencii pod drobnohľadom Súdnej rady SR. Od začiatku tohto roka môže preverovať sudcovskú spôsobilosť vrátane ich majetkových pomerov. RTVS o tom informoval hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla.

Súdna rada bude v tomto konať autonómne a vyhodnocovať informácie a podklady nielen od dotknutej osoby a od príslušných štátnych orgánov, ale aj tie, ktoré sama získa.

Preverovanie môže vyústiť do disciplinárneho konania, ktoré bude viesť Najvyšší správny súd SR. Najprísnejšou sankciou je odvolanie sudcu z funkcie.

Napojenie na organizovaný zločin

Majetkové previerky sudcov budú robiť kontrolné komisie zložené z členov súdnej rady. Budú kontrolovať úplnosť majetkových priznaní sudcov a preverovať prípadné obchodné, majetkové a finančné napojenia na osoby z prostredia organizovaného zločinu.

V prípade, že sudca hodnoverne nepreukáže pôvod svojho majetku alebo jeho prírastku, komisia o zisteniach upozorní súdnu radu. Hoci stanovisko komisie nebude pre radu záväzné, aj na základe neho bude zvažovať podanie návrhu na disciplinárne konanie.

Najbližšou úlohou kontrolných komisií  je venovať sa majetkovým pomerom uchádzačov o funkciu sudcov a otázke, či mali alebo majú vzťahy s osobami z prostredia organizovaného zločinu.          

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko