Na hlavný obsah

Ako prví sa očkujú najzraniteľnejší, začína sa registrácia seniorov nad 85 rokov

Začalo sa aj s mobilným očkovaním.

Ako prví sa očkujú najzraniteľnejší, začína sa registrácia seniorov nad 85 rokov
Zdravotníčka podáva seniorovi vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Biontech/Pfizer. Foto: TASR/AP

Od stredy (20. 1.) sa môžu na očkovanie v niektorých okresoch prihlásiť aj seniori nad 85 rokov, oznámil v utorok (19. 1.) večer minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Registrovať sa môžu na internetovej stránke korona.gov.sk. Postupne sa tak na Slovensku začína s druhou fázou očkovania proti ochoreniu COVID-19.

„Na Slovensku máme momentálne otvorených už 29 vakcinačných centier, očkuje sa v už 66 nemocniciach. Začala sa aj pilotná fáza mobilného očkovania,“ informoval minister. Dodal, že mobilné očkovacie tímy už do zariadení sociálnych služieb vysielajú nemocnice v Bratislave, Trenčíne, Žiline a Košiciach.

Podľa očkovacej stratégie, ktorú ministerstvo zverejnilo, budú mať prioritu v očkovaní ľudia nad 85 rokov, potom nad 75 rokov a neskôr nad 65 rokov. Až potom prídu na rad osoby mladšie osoby s rôznymi ochoreniami podľa stupňov závažnosti týchto ochorení. V poslednej – jedenástej – fáze budú zaočkovaní ľudia vo veku 18 až 45 rokov bez závažných ochorení.

Ministerstvo zdravotníctva len v pondelok (18.1.) spustilo pilotné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 zamestnancov a klientov zariadení sociálnych služieb (ZSS). Po pilotnom spustení vakcinácie bude nasledovať riadne očkovanie v týchto zariadeniach po celom Slovensku. K utorku je na Slovensku zaočkovaných 71 400 obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko