Na hlavný obsah

Americký lekárnik, ktorý znehodnotil vakcíny, veril konšpiráciám

Bol presvedčený, že vakcína spôsobí mutáciu ľudskej DNA.

Americký lekárnik, ktorý znehodnotil vakcíny, veril konšpiráciám
Zdravotníčka drží ampulku s vakcínou vo vakcinačnom centre počas vakcinácie zdravotníkov proti ochoreniu COVID-19 v miestnej nemocnici v Drážďanoch. Foto: TASR/AP

Bývalý zamestnanec nemocničnej lekárne v Graftone v americkom štáte Wisconsin znehodnotil dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od firmy Moderna pre viac ako 500 ľudí, pretože je presvedčený, že táto očkovacia látka spôsobí mutáciu ľudskej DNA. Povedal to počas policajného výsluchu, informovala v pondelok (4. 1.) agentúra AP s odvolaním sa na dokumenty doručené súdu.

Vyšetrovanie ukázalo, že 46-ročný Steven Brandenburg v noci z 24. na 25. decembra zámerne vybral 57 ampuliek s vakcínou z chladničky, následne ich tam vrátil a ďalšiu noc urobil to isté.

Ďalší zamestnanec lekárne našiel ampulky mimo chladničky ráno 26. decembra. Lekárnik, ktorého zadržali 30. decembra, pôvodne tvrdil, že ich vybral preto, aby sa dostal k ďalším veciam v chladničke a zabudol ich vrátiť späť. Neskôr sa však priznal, že tak urobil zámerne.

Vakcína od firmy Moderna je použiteľná 12 hodín po vybratí z chladničky. Znehodnotenou vakcínou bolo zaočkovaných 57 ľudí.

Muž zrejme konal aj pod vplyvom osobných problémov, keďže jeho manželka podala v júni žiadosť o rozvod. Jeden z jeho kolegov uviedol, že Brandenburg si dvakrát vzal do práce zbraň.

Voči lekárnikovi zatiaľ nebolo vznesené obvinenie. Sudca nariadil, aby bol prepustený na kauciu 10 000 dolárov, odovzdal zbrane, nepracoval v zdravotníctve a nebol v kontakte s bývalými kolegami.

Lekárnikova manželka v miestoprísažnom vyhlásení tvrdí, že jej manžel prišiel v deň svojho zatknutia k nej domov, pričom doniesol čističku vody a zásoby jedla pre dve osoby na 30 dní. Povedal jej, že svet sa „rúca“ a že vláda plánuje kybernetické útoky a chystá sa odstaviť elektrickú sieť. Dodala, že si začal zaobstarávať zbrane a necítila sa s ním bezpečne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet