Na hlavný obsah

Anton Neuwirth dostal in memorian ocenenie za prínos pre slovenskú diplomaciu

Minister mu udelil najvyššie ocenenie rezortu diplomacie.

Anton Neuwirth dostal in memorian ocenenie za prínos pre slovenskú diplomaciu
Portrét bývalého veľvyslanca Slovenskej republiky vo Vatikáne Antona Neuwirtha. Foto: TASR

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) udelil Antonovi Neuwirthovi najvyššie vyznamenanie svojho rezortu. Neuwirth bol významnou osobnosťou spoločenského života a prvým veľvyslancom Slovenskej republiky pri Svätej stolici. Medailu za zásluhy o slovenskú diplomaciu odovzdal Korčok dcére veľvyslanca – poslankyni Národnej rady SR Anne Záborskej.

„Počas svojho pôsobenia vo Vatikáne položil veľvyslanec Neuwirth základy tejto našej najstaršej historickej, kultúrnej a duchovnej relácie. Svojím osobným vkladom prispel k budovaniu slovenskej diplomacie a osobitne k rozvoju vzťahov medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou,“ uviedol pri tejto príležitosti Korčok.

Rezort diplomacie si vybral tento dátum, pretože slovenský veľvyslanec by sa v piatok 22. januára dožil sto rokov. Neuwirth svoje detstvo a rodinné prostredie spojené s mnohými náboženskými a kultúrnymi vplyvmi opísal ako „školu náboženskej aj národnostnej tolerancie“. Počas vojnového obdobia bol svedkom deportácií časti svojej rodiny do nacistických táborov pre židovský pôdovod.

„Život Antona Neuwirtha je silným svedectvom o hodnotách tolerancie, znášanlivosti a úcty k človeku. Jeho pôsobenie v politickom živote a v diplomacii bolo prejavom vlastenectva, ktoré bolo neodlúčiteľne späté s náboženským a národnostným vzájomným rešpektom,“ vyzdvihol šéf slovenskej diplomacie.

Politický väzeň aj prezidentský kandidát

Ministerstvo pripomenulo, že Neuwirth, ktorý bol vzdelaním lekár, bol počas štúdií aj členom vysokoškolských náboženských a sociálno-charitatívnych organizácií, vrátane katolíckeho hnutia Rodina. Za tieto aktivity ho komunistický režim v roku 1953 odsúdil na 12 rokov väzenia. Vo väzeniach v Ilave a Leopoldove strávil takmer sedem rokov.

Po Nežnej revolúcii v roku 1989 sa Anton Neuwirth aktívne zapojil do spoločenského života a formovania kresťanskej a demokratickej politiky na Slovensku. Bol poslancom Národnej rady SR a v roku 1993 kandidoval aj na post prezidenta SR.

V rokoch 1994–1998 bol veľvyslancom Slovenskej republiky pri Svätej stolici a Zvrchovanom ráde Maltézskych rytierov. Dlhé roky pôsobil ako publicista, prednášal na témy z oblasti etiky, medicíny, politiky, ako aj duchovnej kultúry. V roku 1998 získal čestný doktorát z Trnavskej univerzity. V roku 2003 sa stal predsedom Konfederácie politických väzňov Slovenska.

Anton Neuwirth zomrel 21. septembra 2004 v Bojniciach vo veku 83 rokov. V roku 2001 vyšla jeho autobiografia s názvom „Liečiť zlo láskou“ a bol o ňom natočený dokumentárny film Anton Neuwirth – lekár, filozof, humanista.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko