Na hlavný obsah

AstraZeneca zrušila rokovania s eurokomisiou, kde mala vysvetľovať nižšie dodávky vakcín

Brusel trvá na objasnení situácie.

AstraZeneca zrušila rokovania s eurokomisiou, kde mala vysvetľovať nižšie dodávky vakcín
Na snímke krabice s vakcínou britsko-švédskej firmy AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Farmaceutická firma AstraZeneca zrušila rokovania so zástupcami Európskej komisie a členských štátov Európskej únie, na ktorom mala v stredu (27. 1.) večer vysvetľovať výrazné obmedzenie dodávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Uviedla to hovorkyňa komisie Dana Spinantová.

Únijná exekutíva od spoločnosti naďalej požaduje objasnenie kroku, pre ktorý dostanú členské krajiny v prvom štvrťroku necelú polovicu zo sľúbených dávok. Firma ale podľa agentúry AP reagovala vyhlásením, že svoju účasť nezrušila.

Komisii sa nepáči, že britsko-švédsky výrobca nedodrží objem dodávok vakcín pre obdobie do konca marca, na ktorom sa obe strany dohodli. Dôvodom sú podľa firmy nutné úpravy vakcíny s ohľadom na mutácie koronavírusu. Zníženie dodávok do konca marca má byť až 60-percentné, krajiny EÚ by tak mali do konca štvrťroka dostať 31 miliónov dávok. Firma ale znižuje dodávky aj mimo Európy.

Tri mesiace po Britoch

„Zástupca AstraZenecy nám ráno oznámil, že (firma) sa stretnutia nezúčastní,“ povedala novinárom hovorkyňa EK s odkazom na večerné rokovanie, na ktorom bude komisia s expertmi členských krajín preberať aktuálne problémy okolo spoločnej očkovacej stratégie.

Komisia už so zástupcami firmy rokovala v pondelok (25. 1.), vysvetlenie ju však neuspokojilo. Šéf firmy Pascal Soriot talianskemu denníku La Repubblica povedal, že za problémy s dodávkami môže hlavne to, že EÚ uzavrela kontrakt o tri mesiace neskôr ako Británia, kde mala firma viac času na riešenie počiatočných problémov.

Tretia v poradí?

Európska agentúra pre lieky (EMA) by mohla vakcínu AstraZenecy odporučiť na podmienečné užívanie v piatok (29. 1.) a po schválení Európskou komisiou by sa mohla stať treťou očkovacou látkou v Únii. Dnes sa očkuje vakcínami firiem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Komisia v reakcii na AstraZenecou nepotvrdené informácie, že sa vakcíny sľúbené EÚ dostávajú do iných krajín, pripravuje pravidlá, podľa ktorých by firmy vyrábajúce v Únii museli povinne oznamovať vývoz vakcín mimo jej územie. Návrh novej normy sa chystá Brusel predstaviť ešte tento týždeň.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet