Na hlavný obsah

Autobusári prímestských liniek žiadajú prednostné očkovanie

Nedokážu obmedziť kontakt s osobami.

Autobusári prímestských liniek žiadajú prednostné očkovanie
Autobusová stanica v Lučenci. Foto: TASR

Zväz autobusovej dopravy požaduje od štátnych orgánov prednostné očkovanie vodičov prímestskej autobusovej dopravy proti ochoreniu COVID-19.

Ako uviedol prezident zväzu Peter Sádovský, podniky Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) vykonávajú nezastupiteľnú úlohu pri doprave ľudí do práce a za normálnych okolností aj dopravy žiakov a študentov do škôl. Pri výkone povolania sú pritom sami sú ohrození osobnými kontaktami s desiatkami cestujúcich denne.

Na rozdiel od mestskej dopravy vodič prímestskej autobusovej dopravy vydáva cestovné lístky, a preto nie je možné úplne sa vyhnúť kontaktu s inými osobami.

„Priemerný vek vodičov autobusov je nad 50 rokov a patria tak k staršej časti populácie – k tým viac ohrozeným vírusom COVID-19. V niektorých regiónoch kritická situácia s chorobnosťou už vedie k obmedzovaniu spojov. Aby k tomu nedochádzalo a boli chránení naši kľúčoví zamestnanci, zabezpečujúci fungovanie hospodárstva, máme za to, že po zdravotníkoch a iných profesiách prvej línie, by mali prísť hneď na rad vodiči verejnej osobnej dopravy,“ zdôraznil Sádovský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko