Na hlavný obsah

Biden je medzi Američanmi čoraz obľúbenejší

Vnímanie situácie v USA zostáva najhoršie od roku 2009.

Biden je medzi Američanmi čoraz obľúbenejší
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Novozvolený americký prezident Joe Biden prevezme v stredu (20. 1.) úrad a Američania majú od neho veľké očakávania a tiež prevažne kladné názory na to, ako zvláda prechod moci. Vyplýva to z nového prieskumu, ktorý pre spravodajskú televíziu CNN uskutočnila a v utorok (19. 1.) zverejnila spoločnosť SSRS.

Takéto hodnotenie Bidena „cez ružové okuliare“ majú ľudia v období, keď je negatívne vnímanie situácie v Spojených štátoch najhoršie od roku 2009.

Biden zároveň prevezme prezidentský úrad v čase, keď majú ľudia v sebe aj zásoby zhovievavosti: dve tretiny Američanov (66 %) schvaľuje spôsob, akým Biden pristupuje k odovzdávaniu moci, a jeho obľúbenosť stúpla o sedem percentuálnych bodov v porovnaní s prieskumom v októbri spred prezidentských volieb (priaznivo ho teraz vníma 59 % oproti vtedajším 52 %).

Verejnosť vníma menej pozitívne spôsob, akým zvláda prechod moci zvyšok voleného Washingtonu. Väčšina neschvaľuje bojovný prístup odchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa v období po voľbách (70 %) a jeho republikáni v Kongrese si vyslúžili podobné negatívne hodnotenie (66 %). Približne polovica opýtaných (51 %) schvaľuje spôsob, ako toto obdobie zvládajú demokrati v Kongrese.

Keď už Biden zloží slávnostnú prísahu a potvrdia sa výsledky doplňujúceho kola volieb do Senátu v americkom štáte Georgia, demokrati budú ovládať prezidentský úrad, Snemovňu reprezentantov a Senát (teda dolnú aj hornú komoru Kongresu). Väčšina Američanov vyhlásila, že táto kontrola jednou stranou bude pre krajinu dobrá (53 %, čiže viac, než 49 % tých, čo to isté povedali o republikánskej kontrole prezidentského úradu a Kongresu po voľbách v roku 2016), ale menej než tých, čo takto vnímali kontrolu demokratov po voľbách v roku 2008 (59 %), informovala televízia CNN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet