Na hlavný obsah

Biden sa oficiálne stal 46. prezidentom USA

Slávnostne zložil prísahu.

Biden sa oficiálne stal 46. prezidentom USA
Inaugurácia Joea Bidena. Foto: SITA/AP

Prezidentom Spojených štátov amerických sa v stredu 20. januára oficiálne stal demokrat Joseph Robinette Biden Jr. Vo funkcii tak po štyroch rokoch vymenil Donalda Trumpa. Hlavou USA sa stal oficiálne po tom, čo v stredu o 18.00 h SEČ vo washingtonskom Kapitole zložil prezidentský sľub. Novembrové voľby vyhral s rekordným počtom hlasov, vďaka ktorým získal 306 voliteľov (na zvolenie je potrebných 270, pozn.). Biden je v poradí 46. prezidentom USA. Viceprezidentkou sa prvý raz v histórii stala žena – Kamala Harrisová.

„Ja, Joe Biden, slávnostne prisahám, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť ústavu Spojených štátov. Tak mi Boh pomáhaj,“ povedal. Slávnostnú prísahu krátko predtým zložila aj viceprezidentka Harrisová.

Záujem o politiku prejavil dnes už 78-ročný Joe Biden už počas štúdia. Členom demokratickej strany sa stal po vyštudovaní práva v roku 1968 a už o štyri roky neskôr sa stal senátorom jeho domovského štátu Delaware. O nomináciu na prezidenta sa pokúšal už v rokoch 1988 a 2008.

Do Bieleho domu sa dostal v roku 2009, no nie ako prezident, ale jeho pravá ruka. Za viceprezidenta si ho najmä pre skúsenosti v zahraničnej politike zvolil Barack Obama. Angažoval sa však aj v iných oblastiach. Stál napríklad pri zákone o cenovo dostupnej zdravotnej starostlivosti. Na konci mandátu ho prezident vyznamenal Medailou slobody.

Joe Biden sa už v roku 1987 ako prvý americký politik zaujímal o klimatické zmeny. Sám sa označuje za nasledovníka Baracka Obamu, na ktorého politický štýl by chcel nadviazať.

Stredajšiu inauguráciu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia v súvislosti s útokom Trumpových priaznivcov na Kapitol zo 6. januára. Pentagón v okolí sídla Kongresu nasadil až 25 000 príslušníkov Národnej gardy. Tohtoročné oficiálne odovzdanie moci ovplyvnila i pandémia koronavírusu, v dôsledku ktorej bol obmedzený počet účastníkov i divákov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet