Na hlavný obsah

Britská mutácia koronavírusu je už aj v Bratislave, oznámil Krajčí

Podľa ministra zdravotníctva už môže byť na celom Slovensku.

Britská mutácia koronavírusu je už aj v Bratislave, oznámil Krajčí
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO). Foto: TASR

Vzorky z okresu Michalovce, Nitry a už aj časť vzoriek z Bratislavy sú pozitívne na nový variant koronavírusu šíriaci sa z južného Anglicka. V sobotu (9. 1.) o tom na sociálnej sieti informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Uviedol, že nebezpečnejší variant koronavírusu sa darí veľmi rýchlo diagnostikovať vďaka novému testu RT-PCR, ktorý vyvinul tím Pavla Čekana z biotechnologickej spoločnosti MultiplexDX v spolupráci s Borisom Klempom z Biomedicínskeho centra SAV a Jozefom Nosekom a Tomášom Vinařom z Univerzity Komenského. Podľa Krajčího ide o prvý takýto skríningový test na svete.

„Predpokladám však, že vírus je už distribuovaný do všetkých kútov našej vlasti a izolácie jednotlivých regiónov už asi nebudú pripadať do úvahy. Skôr budeme musieť aj naďalej tlmiť interregionálnu mobilitu, aby sme zabránili jeho rýchlejšiemu šíreniu z viac postihnutých regiónov do menej postihnutých a získali tak čas,“ napísal minister.

„Určite budeme musieť mať dlhodobo prijaté prísne opatrenia, ktoré budú brániť socializácií ľudí, aby sme spomallili šíreniu vírusu lokálne. Na takto agresívne sa šíriaci vírus však tieto štandardné opatrenia dostatočne nezaberajú a preto bude potrebné časté pretestovávanie obyvateľstva. Toto je pravdepodobne aj jeden z dôvodov, prečo sú výsledky vianočného lockdownu také vlažné,“ dodal Krajčí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko