Na hlavný obsah

Celoplošné testovanie bude, jeho podoba zatiaľ nie je známa

Vláda podľa premiéra na rokovaní riešila postoj SaS k testovaniu.

Celoplošné testovanie bude, jeho podoba zatiaľ nie je známa
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič. Foto: TASR/ Pavol Zachar

Celoplošné testovanie sa cez víkend od 23. do 24. januára uskutoční. Na tlačovom brífingu to po rokovaní vlády uviedol premiér Igor Matovič (OĽANO). Nastúpenie do práce bude podmienené negatívnym výsledkom testu, podľa Matoviča to zvýši účasť na testovaní. „Pôjdeme tou cestou ako v Nitre a na Orave, tá cesta zabrala,“ uviedol Matovič.

Presná podoba plánu nie je známa. Vláda na rokovaní riešila postoj koaličnej strany SaS k celoplošnému testovaniu. „Čo mám povedať? Že dnešný deň sme zabili hľadaním pravdy? Dnes mali byť tieto veci na vláde schválené,“ uviedol Matovič. Premiér s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) pred rokovaním vlády Richarda Sulíka (SaS) kritizovali a tvrdili, že minister hospodárstva explicitne súhlasil s návrhom na plošné testovanie. Sulík v utorok (12. 1.) uviedol, že celoplošné testovanie je mrhaním zdrojov, súhlasí však s testovaním v najzamorenejších okresoch. Vláda by konkrétnu podobu testovania mala predstaviť vo štvrtok (14. 1.).

Premiér potvrdil, že v súčasnosti nie je dostatok antigénových testov na celoslovenské testovanie. „Ale ideme do toho s tým, že tento problém vyriešime.“ Dodal, že ak by chýbalo 300 až 400 000 testov, v niektorých okresoch by sa testovanie v prvom týždni nekonalo.

Očkovanie nie je podľa Matoviča v súčasnosti riešením. „Nemáme vakcíny, kupuje ich Európska únia,“ povedal s tým, že na konci januára budú zaočkované dve percentá obyvateľstva na Slovensku. Premiér nevidí dôvod na otvorenie plného počtu vakcinačných centier, teda 79, pretože nie je dostatok vakcín.

Pozrite si záznam celej tlačovej besedy premiéra po zasadnutí vlády:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko