Na hlavný obsah

Celoplošné testovanie na Slovensku odhalilo desaťtisíce pozitívnych

Ohniská sa nedajú určiť od stola, odkázal Matovič analytikom.

Celoplošné testovanie na Slovensku odhalilo desaťtisíce pozitívnych
Testovanie na koronavírus. Foto: TASR

Celoplošné skríninigové testovanie na ochorenie COVID-19 odhalilo na Slovensku od pondelka 18. januára do pondelka 25. januára 30 556 pozitívnych prípadov. Vykonaných bolo 2 588 578 antigénových testov, miera pozitivity tak dosiahla 1,18 percenta.

Najhoršie sú na tom okresy Topoľčany (2,54 % pozitivita), Levice (2,48 %) a Hlohovec (2,31 %), naopak medzi najlepšie patria okresy Veľký Krtíš (0,30 %), Tvrdošín (0,34 %) a Svidník (0,37 %). Informoval o tom v utorok (26. 1.) premiér Igor Matovič (OĽANO).

Avizoval, že pomyselná deliaca čiara pre plánované rozdelenie Slovenska na 36 horších a 36 lepších okresov bude približne na úrovni 1 % pozitivity. Horšie okresy budú musieť absolvovať opakované testovanie. Aký režim bude v lepších okresoch, nateraz nie je známe.

„Zistili sme, kde máme ohniská. To sa nedá od stola v Bratislave. Dva týždne som bojoval, stál som si za tým, že musíme urobiť celoslovenský skríning,“ uviedol Matovič.

Poznanie najzamorenejších okresov podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) pomôže pri detekcii britskej mutácie vírusu. „Mapa červených okresov nám hovorí, kde máme väčšiu prítomnosť infekčnejšieho variantu vírusu. Pokiaľ má Slovensko od 8. februára nastúpiť na COVID automat a chceme hovoriť o nejakom uvoľňovaní, tak musíme testovať. Ľudia budú musieť byť testovaní, ak chceme otvoriť obchody a školy,“ podčiarkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko