Na hlavný obsah

Český súd zamietol insolvenčný návrh Arcy Investmenst

Spoločnosť tvrdí, že nie je na takéto rozhodovanie príslušný.

Český súd zamietol insolvenčný návrh Arcy Investmenst
Na snímke budova, v ktorej sídli spoločnosť Arca Capital. Foto: TASR

Arca Investments sa odvolá proti rozhodnutiu Mestského súdu v Prahe, ktorý zamietol jej návrh na insolvenčné (reštrukturalizačné) konanie v Českej republike. Spoločnosť označila neprávoplatné rozhodnutie aj jeho odôvodnenie za chybné, a preto sa odvolá k Vrchnému súdu v Prahe. Vo štvrtok (21. 1.) o tom informovala PR manažérka Arcy Terézia Barčíková.

„Oblasť hlavných záujmov spoločnosti Arca Investments je v Českej republike, a to jednak vzhľadom na portfólio a zloženie jej majetku, tak aj na riadiaciu štruktúru spoločnosti Arca Investments a na sídlo a bydlisko väčšiny veriteľov,“ uviedla Barčíková.

Uspokojenie veriteľov v maximálnej miere

Podanie insolvenčného návrhu v Česku Arca odôvodňuje jasnejšou českou legislatívou a verejne prístupným českým insolvenčným registrom, ktorý zabezpečuje transparentnosť konania.

Predseda predstavenstva Rastislav Velič zdôraznil, že snahou spoločnosti nie je obísť zákonnú požiadavku v duchu slovenskej legislatívy na uspokojenie nezaistených veriteľov vo výške minimálne 50 %. Veriteľov chcú uspokojiť v maximálnej možnej miere.

Pripravení reštrukturalizovať na Slovensku

Pokiaľ sa Vrchný súd v Prahe nestotožní s odvolaním, firma je pripravená ísť cestou reštrukturalizácie na území Slovenskej republiky. Výsledkom by mala byť komplexná reštrukturalizácia celej skupiny Arca Capital so silným medzinárodným aspektom v podobe vstupu zahraničného strategického partnera Blantyre Capital.

Úvodným krokom reorganizácie bude vytvorenie nového holdingu, pod ktorý budú zaradené všetky projekty z jednotlivých spoločností skupiny Arca Capital. Nová holdingová spoločnosť bude mať štandardnú private equity štruktúru a bude spravovaná skupinou manažérov, zloženou zo zástupcov Blantyre Capital a Arca Capital.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika