Na hlavný obsah

Chára ohúril nových spoluhráčov: Je úžasné ho sledovať

Prvýkrát v novom drese nastúpi proti Bostonu.

Chára ohúril nových spoluhráčov: Je úžasné ho sledovať
Zdeno Chára si rýchlo získal stabilnú pozíciu v zostave Washingtonu.

Slovenský hokejista Zdeno Chára sa v novom tíme Washington Capitals rýchlo udomácnil. V kabíne sa legendárny „Big Z“ stal hneď po príchode prirodzeným vodcom, situáciu mu uľahčilo aj ústretové vedenie tímu.

Slovenský obranca pred začiatkom tejto sezóny podpísal ročný kontrakt s Washingtonom na 795 000 dolárov. Capitals majú vo svojom strede starnúce jadro. Útočník Alexander Ovečkin má 35 rokov, T.J. Oshie 34, Nicklas Bäckström 33 a obranca John Carlson 31. Všetci veria, že aj vďaka skúsenostiam môžu získať ďalší Stanleyho pohár.

Chára má tretí najväčší priestor na ľade v tíme – vyše 20 minút za zápas. Sezónu začal v tretej obrannej dvojici, ale v uplynulých dvoch zápasoch hral v druhej dvojici s Justinom Schultzom. „Je neuveriteľné vidieť niekoho vo veku 43 rokov, ako veľmi miluje túto hru. Som rád, že som pri tom,“ okomentoval nového spoluhráča obranca Capitals Brendan Dillon.

„Mal som šťastie, že chalani ako Joe Thornton a Chára uvažujú rovnako a majú dôvod, aby stále hrali a stále hrajú na elitnej úrovni. Myslím si, že Zdenov príchod bol pre nás obrovským prírastkom,“ dodal Dillon.

Čaká ho zvláštny zápas

V sobotu (30. 1.) však slovenský obranca nastúpi proti bývalému klubu. V Bostone odohral 14 sezón, po prvý raz v sezóne bude čeliť svojim bývalým spoluhráčom. „Videl som niekoľko zostrihov v televízii a je čudné vidieť ho v inom drese. Bol v Bostone počas celej mojej kariéry a myslel som, že tu zostane navždy. Myslím si, že to len vypovedá o jeho charaktere a o tom, kým je, že je ochotný urobiť takúto zmenu v takom neskorom veku,“ vyjadril sa útočník Bruins Brad Marchand.

Presun do Washingtonu však nebol pre Cháru bez „obetí“. Jeho manželka Tatiana, 11-ročná dcéra Elliz a štvorročné dvojčatá Zack a Ben zostali pre obmedzenia proti koronavírusu v Bostone. „Myslím si, že kedykoľvek ste preč od svojej rodiny, alebo blízkych osôb, nie je to ľahká situácia. Snažíme sa však komunikovať a zostať v kontakte vďaka technológiám, ktoré v dnešnej dobe máme,“ povedal Chára.

Vodca s prirodzenou autoritou

Na trénerov a spoluhráčov z Washingtonu rýchlo zapôsobil svojou hrou, pokojným správaním a legendárnym tréningom v posilňovni, čo je jedným z kľúčov jeho dlhej kariéry. „Sledovať aký je silný, je úžasné. Úprimne poviem, že keď zdvíha činky, ktoré by mali byť ťažké, nevyzerajú ťažko. Je okolo neho veľká zábava,“ povedal útočník Tom Wilson.

A aj keď je Chára v tíme Capitals nový, jeho hlas v šatni už má svoju váhu. Okrem Stanleyho pohára má tiež Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu NHL a trikrát bol členom prvého All-Star tímu NHL a štyrikrát členom druhého. V sezóne 2010/2011 získal ocenenie Mark Messier Leadership Award za kvality na ľade i mimo neho. „Nie je to plachý človek, no nie je ani najhlasnejší v miestnosti. Ale je vodca. Každý k nemu vzhliada a určite sa nepozerá len okolo seba a snaží sa pomáhať ostatným. Chce ťa spoznať a byť súčasťou procesu,“ prezradil obranca Carlson.

Chára uviedol, že všetci v Capitals sú ohromne ústretoví, čo mu pomohlo rýchlo sa zoznámiť s okolím. „Všetci ma veľmi podporujú, sú veľmi ústretoví a za to som veľmi rád.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport