Na hlavný obsah

Čiernomorské sídlo patrí podnikateľom, ich mená neprezradíme, znie z Kremľa

Majiteľom budovy je sám Putin, tvrdí Navaľného fond.

Čiernomorské sídlo patrí podnikateľom, ich mená neprezradíme, znie z Kremľa
Na videosnímke vila na ruskom pobreží Čierneho mora. Foto: youtube/ Aleksej Navaľnyj

Palác na čiernomorskom pobreží, ktorým sa zaoberá nedávne vyšetrovanie ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ​​patrí podľa Kremľa „jednému alebo viacerým“ podnikateľom. Novinárom to v utorok (25. 1.) povedal hovorca prezidenta Vladimira Putina. Zároveň odmietol prezradiť, kto honosnú rezidenciu v Gelendžiku vlastní, pretože by to bolo nekorektné. Informovali o tom ruské tlačové agentúry. Navaľnyj pri zverejnení vyšetrovacej správy minulý týždeň uviedol, že palác patrí Putinovi.

„Je zrejmé, že majiteľom je podnikateľ. Je to skutočne veľký objekt, v Gelendžiku je dobre známy. A jeden alebo viacero (podnikateľov) priamo alebo sprostredkovane tento objekt vlastní,“ citovala agentúra TASS hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova. Ten dodal, že Kremeľ „nemá žiadne právo prezrádzať mená týchto vlastníkov“. Ďalej vyhlásil, že nemá informácie o tom, či Putin niekedy čiernomorský palác navštívil. S otázkami okolo údajnej bezletovej zóny nad objektom Peskov novinárov odkázal na Federálnu bezpečnostnú službu a Federálnu ochrannú službu. Zároveň ich vyzval, aby sa venovali iným témam.

Putin v pondelok (25. 1.) počas videokonferencie vyhlásil, že luxusnú rezidenciu na pobreží Čierneho mora nikdy nevlastnil on a ani nikto z jeho blízkych príbuzných. Povedal, že sú to klebety, ktorých cieľom je „vymývať mozgy“.

Vila patrí Putinovi, tvrdí Navaľného fond

Fond boja s korupciou opozičného politika Navaľného zverejnil 19. januára výsledky svojho vyšetrovania, z ktorých má vyplývať, že honosné sídlo patrí Putinovi. Navaľnyj na základe vyšetrovania tvrdí, že rezidencia stála 100 miliárd rubľov (približne 1,1 miliardy eur) a jej výstavbu umožnila premyslená korupčná schéma v Putinovom vnútornom okruhu. Financovali ju podľa neho prezidentovi blízki spojenci, ako napríklad šéf ropného koncernu Rosnefť Igor Sečin alebo miliardár Gennadij Timčenko.

Fond boja s korupciou zverejnil vyšetrovanie dva dni po návrate Navaľného do Ruska po niekoľkomesačnom pobyte v Nemecku, kde sa zotavoval z otravy látkou novičok.

Polícia ho po prílete zatkla a súd ho následne poslal na 30 dní do väzby, kde čaká na verdikt, či pôjde do väzenia za nedodržanie pravidiel predtým uloženého podmienečného trestu.

Tisíce ľudí zatkli

Pri sobotňajších (23. 1.) protestoch na jeho podporu polícia použila silu a podľa mimovládneho portálu OVD-Info zatkla zhruba 3 700 ľudí vo viac ako 120 ruských mestách. Peskov v utorok vyhlásil, že niektorí demonštranti sa správali agresívne a miera násilia medzi nimi bola „bezprecedentná“.

K násiliu polície voči účastníkom zhromaždenia povedal, že ho bolo menej a je predmetom vyšetrovania, podotkla agentúra Reuters. Niektoré ruské médiá sa venujú prípadu ženy z Petrohradu, ktorú jeden z policajtov kopol do brucha (link na YouTube tu) a skončila v nemocnici.

Päťdesiatštyriročná Margarita Judinová sa chystá voči policajtovi vzniesť obvinenie, uviedol server The Moscow Times.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet