Na hlavný obsah

Do olympiády dostaneme pandémiu pod kontrolu, tvrdí japonský premiér

Na konci februára začnú v krajine očkovať proti koronavírusu.

Do olympiády dostaneme pandémiu pod kontrolu, tvrdí japonský premiér
Muž s ochranným rúškom kráčajúci okolo olympijských kruhov pred novým Národným štadiónom 22. júla 2020 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Japonská vláda prijme také opatrenia, aby pandémiu koronavírusu dostala v krajine pod kontrolu. To všetko má spoločného menovateľa – úspešné zvládnutie olympijských hier v Tokiu. Japonský premiér Jošihide Suga opäť potvrdil, že s olympiádou tento rok sa na sto percent počíta. A to aj napriek tomu, že 80 percent Japoncov si to neželá, resp. nevidí reálne, že sa OH 2020 na druhý pokus uskutočnia.

„V záujme obnovenia pocitu bezpečia čo najskôr chceme dostať pod kontrolu pandémiu, ktorá zúrila na celom svete a teraz vážne ovplyvňuje aj našu krajinu. Budem stáť v prvej línii tohto boja. Zavedieme také antiinfekčné opatrenia, aby sme mohli pokračovať v príprave olympijských hier. Chceme zvíťaziť nad vírusom, usporiadať hry a stať sa tak nádejou pre celý svet. Momentálne očakávame schválenie vakcíny vyvinutej spoločnosťou Pfizer. Verím, že tá sa stane klincom tejto pandémie,“ vyhlásil Suga.

Japonský premiér Jošihide Suga.Foto: TARS/AP
Foto: TARS/AP

Japonské médiá aktuálne priniesli správu, že na otváracom ceremoniáli OH v Tokiu sa má zúčastniť len niečo viac ako polovica pôvodne ohláseného počtu športovcov. Má ich byť len 6 000 namiesto 11 000.

Japonci veria, že menší počet športovcov v jednej chvíli na štadióne, ale aj v olympijskej dedine zamedzí šíreniu vírusu. Očakáva sa, že športovci strávia v dejisku hier len nevyhnutne krátky čas potrebný na aklimatizáciu a ich súťaže. Japonci rátajú s tým, že v čase slávnostného úvodu 23. júla 2021 viacerí športovci ešte nebudú v Tokiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport