Na hlavný obsah

Dôležitejšie ako testovanie je očkovanie starých ľudí, zhodujú sa odborníci

Na celoslovenské testovanie nie je dostatok zdravotníkov.

Dôležitejšie ako testovanie je očkovanie starých ľudí, zhodujú sa odborníci
Na obrázku zľava Peter Visolajský, Zuzana Krištúfková a Richard Kollár. Foto: TASR, koláž: RTVS

„Je veľmi zlé, keď sa pozeráme na to, či očkovať alebo testovať. Treba použiť všetky nástroje na zvrátenie pandémie,“ povedala členka konzília odborníkov a epidemiologička Zuzana Krištúfková v stredajšej (13. 1.) relácii Z prvej ruky na Rádiu Slovensko. Reagovala tak na vyhlásenie premiéra Igora Matoviča (OĽANO), že pre krajinu je aktuálne dôležitejšie celoplošné testovanie ako masívne očkovanie pre nedostatok očkovacích látok. Testovanie má podľa nej svoj význam, tento nástroj ale treba využívať efektívne z dôvodu veľkého vyťaženia zdravotníckeho personálu.

„Testovala by som najzamorenejšie regióny, možno aj celoslovensky, ale najmä ľudí, ktorí musia chodiť do práce a nemôžu znížiť mobilitu, tí sú najrizikovejší. Najmä, ak nemáme dostatok zdravotníkov, musíme rozmýšľať, kde ich nasadíme,“ pokračovala Krištúfková.

Podľa lekára a člena ústredného krízového štábu Petra Visolajského je testovanie potrebné. Apeloval však na vládu, aby efektívne využívala ekonomické a personálne kapacity. Myslí si, že nie je vhodné testovať masové skupiny naraz v horizonte jedného víkendu. „Musíme sa zamerať na skupiny a umožniť im opakované testovanie. Víkendové testovanie nie je až také efektívne, ako keď sa dajú otestovať ľudia v ten deň, keď majú príznaky,“ vysvetlil. Pripomenul vyťaženosť zdravotníkov, a preto navrhol, aby výtery robili ľudia, ktorí nemusia byť medici, ale budú špeciálne vyškolení na odbery.

Matematik Richard Kollár si nemyslí, že týmto by sa zdravotníci odbremenili, keďže aj tak musia vyhodnocovať výsledky testov. Prikláňa sa k stálemu dobrovoľnému testovaniu. „Rutinné testovanie je dôležitejšie ako koordinované cez víkend,“ dodal.

Krištúfková je presvedčená, že zazmluvnený počet dávok vakcíny by do konca roka mohol zabezpečiť kolektívnu imunitu. „Avšak keď sa zlepší situácia, nebude sa chcieť dať toľko ľudí očkovať ako teraz, keď je situácia zlá,“ myslí si. Visolajský tvrdí, že nie je dôležitý počet, ale štruktúra zaočkovaných. „Ak zaočkujeme mladých policajtov či hasičov, nepomôže nám to v nemocniciach. Čím skôr musíme zaočkovať starých ľudí. Dnes potrebujeme čo najefektívnejšie odľahčiť nemocnice. Ak zaočkujeme ľudí nad 80 rokov, čo je na Slovensku zhruba 100 000 ľudí, klesol by počet úmrtí o 43 %,“ vyjadril sa s tým, že pri súčasne nastavenom systéme Slovensko v tejto úlohe zaostáva.

Podobný názor zdieľa aj Richard Kollár. „Náš problém je v nemocniciach, túto situáciu vieme vyriešiť zaočkovaním najdôležitejších štyroch percent,“ povedal s tým, že na testovanie nie sú zdravotnícke kapacity. „Vakcína je jediným východiskom z tejto situácie. Štyri týždne po masívnom testovaní budeme v rovnakom stave a nemáme naň lekárske zdroje. Teraz je dôležité prioritizovať pri očkovaní a skupiny, ktoré neprichádzajú do kontaktu s pacientmi s covidom, musia počkať,“ uzavrel.

Celú reláciu Z prvej ruky si môžete vypočuť v archíve RTVS alebo v podcastovej aplikácii Apple Podcasts, Spotify alebo Google Podcasts.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko