Na hlavný obsah

Dotácie pridelili mimovládnym organizáciám pochybne, myslí si Nicholsonová

Ministra Krajniaka vyzýva, aby rozdelenie financií objasnil.

Dotácie pridelili mimovládnym organizáciám pochybne, myslí si Nicholsonová
Na snímke europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto: TASR

Predsedníčka Výboru Európskeho parlamentu pre zamestnanosť a sociálne veci a europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová žiada ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina), aby vyvrátil pochybnosti verejnosti o transparentnom a odbornom prideľovaní dotácií na jeho ministerstve.

Ďuriš Nicholsonová upozorňuje na to, že organizácie Fórum života, Alexis a Únia materských centier dostali od ministerstva dotácie aj napriek tomu, že v hodnotení odbornej komisie získali výrazne menej bodov ako organizácie s 90 a viac bodovým ziskom, pričom tieto žiadne dotácie nedostali. Takýto postup podľa nej vzbudzuje viaceré pochybnosti.

„Organizácie, ktoré sa téme rodovej rovnosti profesionálne venujú už roky a získali vysoké bodové ohodnotenie od nezávislých odborníkov v komisii, dotácie nedostali, ale získali ich organizácie bez skúseností, zato však s personálnym prepojením nielen na koaličnú poslankyňu Annu Záborskú či zamestnankyňu ministerstva,“ uviedla Ďuriš Nicholsonová.

Na problém s minuloročným prerozdelením príspevkov už dlhšie upozorňujú médiá, minister ale argumentuje tým, že dotácie v čase, keď Odbor rodovej rovnosti na ministerstve viedla Oľga Pietruchová (v rokoch 2013 až 2019), boli prerozdeľované jednostranne. „Pán minister mi poslal tabuľku o tom, ktoré mimovládne organizácie dostávali pravidelne dotácie v rokoch 2013-2019. Boli to organizácie Aspekt, Možnosť voľby a Aliancia žien”, informovala Ďuriš Nicholsonová s tým, že Krajniak takto reagoval na list, v ktorom ho žiadala o objasnenie situácie.

Europoslankyňa považuje ministrove argumenty za irelevantné a takýto prístup pri prideľovaní financií z verejných zdrojov za neprijateľný a nezlučiteľný s deklarovaným cieľom vlády bojovať proti korupcii, klientelizmus a netransparentnosti pri nakladaní s verejnými peniazmi.

„Aj z toho dôvodu prosím ministra Krajniaka, aby celú záležitosť neodkladne prešetril, a tak rozptýlil pochybnosti verejnosti a prijal také opatrenia, aby sa v budúcnosti prideľovali dotácie transparentným spôsobom, na základe hodnotenia nezávislých odborníkov,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko