Na hlavný obsah

EMA môže čoskoro schváliť tretiu vakcínu, žiadosť je na stole

Registrácia vakcín sa uskutočňuje v zrýchlenom konaní.

EMA môže čoskoro schváliť tretiu vakcínu, žiadosť je na stole
Vakcína od firmy AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Európska agentúra pre lieky (EMA) prijala žiadosť o podmienečnú registráciu tretej vakcíny na prevenciu ochorenia COVID-19, ktorú vyvinula spoločnosť AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Ako ďalej informoval Štátny ústav pre kontrolu liečiv, ak budú predložené údaje o kvalite, účinnosti a bezpečnosti spĺňať požiadavky na registráciu vakcíny, registračné rozhodnutie môžu vydať do 29. januára tohto roka.

Registrácia vakcín na prevenciu ochorenia COVID-19 sa uskutočňuje v zrýchlenom konaní. Uvedenú vakcínu zahrnuli v procese priebežného hodnotenia, ktoré umožňuje hodnotenie údajov postupne podľa toho, ako sú dostupné. Keď má žiadateľ k dispozícii kompletné údaje, môže požiadať o registráciu.

Stanovisko za EMA vydá vedecký Výbor pre lieky na humánne použitie, v ktorom má Štátny ústav pre kontrolu liečiv svojich zástupcov. Registračné rozhodnutie následne vydáva Európska komisia. Takéto rozhodnutie je automaticky platné vo všetkých členských štátoch Európskej únie.

Podmienečná registrácia znamená, že v čase vydania registračného rozhodnutia žiadateľ nedodal údaje o účinnosti a bezpečnosti lieku v takom rozsahu, ako sa štandardne vyžaduje. Aj v takomto prípade musia prínosy lieku prevažovať nad potenciálnymi rizikami. Držiteľ rozhodnutia o podmienečnej registrácii je následne povinný dodať doplňujúce údaje v stanovených lehotách. Aj pri podmienečnej registrácii musí byť dostatočne preukázaná bezpečnosť, kvalita a účinnosť vakcíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet