Na hlavný obsah

Erdogan zmiernil slovník a vyslovil sa za lepšie vzťahy Turecka s Úniou

Ankara má napäté vzťahy predovšetkým s Gréckom a Francúzskom.

Erdogan zmiernil slovník a vyslovil sa za lepšie vzťahy Turecka s Úniou
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: SITA/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok (12. 1.) vyhlásil, že chce zlepšiť vzťahy medzi Tureckom a Európskou úniou a verí, že rovnaký postoj zaujme aj 27 členských krajín bloku. Informovala o tom agentúra AFP.

„Sme pripravení na návrat vzťahov do starých koľají,“ uviedol Erdogan počas stretnutia s veľvyslancami pri EÚ v prezidentskom komplexe v Ankare. „Očakávame, že naši európski priatelia prejavia rovnakú ochotu,“ dodal.

Erdoganove vyjadrenie nasleduje po roku napätia v dôsledku asertívnejšej zahraničnej politiky Turecka vo východnom Stredomorí, Líbyi a na Blízkom východe. Výsledkom toho sú predovšetkým napäté vzťahy Turecka s Gréckom a Francúzskom. Erdogan však v poslednom čase zmiernil svoju ostrú rétoriku na adresu EÚ, pripomína AFP.

Predstavitelia Turecka a Grécka sa tento týždeň dohodli, že v súvislosti s riešením dlhoročného sporu týkajúceho sa námorných hraníc v Stredozemnom mori sa stretnú 25. januára v Istanbule. „Veríme, že rozhovory… budú predzvesťou novej éry,“ uviedol Erdogan na margo spomínaného stretnutia oboch krajín. Dodal, že takisto si želá zlepšenie vzťahov s Parížom.

Erdogan viackrát ostro kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, spochybnil jeho duševné zdravie a vyzval Turkov, aby bojkotovali francúzske výrobky. Francúzsko v reakcii na Erdoganove výroky povolalo svojho veľvyslanca v Ankare na konzultácie do vlasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet