Na hlavný obsah

EÚ vyšetruje praktiky vlastnej pohraničnej agentúry Frontex

Pozrie sa na správanie agentúry voči utečencom.

EÚ vyšetruje praktiky vlastnej pohraničnej agentúry Frontex
Na snímke z roku 2016 dobrovoľníci pomáhajú migrantom a utečencom, ktorí sa na člnoch doplavili k brehom gréckeho ostrova Lesbos. Foto: SITA/AP

Európsky úrad pre boj s podvodmi (OLAF) začal vyšetrovanie praktík pohraničnej agentúry Európskej únie Frontex, v utorok (12. 1.) to potvrdil hovorca úradu.

Bruselský web Politico s odkazom na niekoľko zdrojov z prostredia Únie napísal, že OLAF sa zaoberá okrem iného aj údajným neprístupným správaním niektorých predstaviteľov Frontexu či zatláčaním lodí s utečencami, z ktorého sú pracovníci agentúry obviňovaní.

Úrad, ktorý má okrem vyšetrovania podvodov v náplni práce aj závažné pochybenia zamestnancov inštitúcií EÚ, neposkytol k vyšetrovaniu Frontexu žiadne podrobnosti. Pohraničná agentúra vo vlastnom prehlásení uviedla, že s vyšetrovateľmi spolupracuje a že ich záujem o činnosť unijných orgánov „nutne nedokazuje žiadne pochybenia“.

Europoslanci žiadali hlbšie prešetrenie agentúry

Podľa informácií webu Politico sa vyšetrovanie týka údajného zneužívania právomocí zo strany niektorých zamestnancov agentúry. Z týchto dôvodov už niekoľko ľudí Frontex v minulých mesiacoch opustilo, sú medzi nimi aj osoby, ktoré odišli z významných pozícií.

OLAF sa údajne zaoberá činnosťou Frontexu a správaním jeho zamestnancov už od decembra, kedy uskutočnil raziu v kancelárii šéfa agentúry Fabrice Leggeriho, uviedol portál Observer.

Vyšetrovanie sa údajne venuje aj postupu Leggeriho ľudí pri zachraňovaní utečencov v Egejskom mori. Skupina médií v októbri zverejnila správy, podľa ktorých sa plavidlá so zamestnancami Frontexu podieľali na najmenej šiestich prípadoch zatláčania člnov s utečencami späť k Turecku, aby sa nedostali ku gréckym brehom. Sám Leggeri to síce pri decembrovom verejnom jednaní v Európskom parlamente odmietol, niektorí europoslanci ale vyzvali k podrobnejšiemu vyšetreniu praktík Frontexu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet