Na hlavný obsah

Eurokomisia vyšetruje veľké české podniky pre neoprávnené dotácie

Firmám okolo Agrofertu môžu prísť o dotácie od leta 2018.

Eurokomisia vyšetruje veľké české podniky pre neoprávnené dotácie
Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) začala hĺbkové vyšetrovanie údajne neoprávneného vysielania národných dotácií veľkým českým poľnohospodárskym podnikom. Exekutíva Európskej únie (EÚ) v tlačovej správe oznámila, že má pochybnosti okrem iného v prípade dotácií na reštrukturalizáciu a zavlažovanie fariem, ktorých pridelenie veľkým firmám miesto menším podnikom mohlo porušiť pravidlá EÚ.

Komisia sa koncom minulého roka zaoberala niekoľkými podnetmi. Po dôkladnom preskúmaní dotácií spojených s ovocnými sadmi dospela k záveru, že niektoré veľké podniky inkasovali dotácie v desiatkach miliónov eur, ktoré boli určené pre malé a stredné firmy. Ďalšie problematické schéma sa týkala príspevkov na poistenie úrody a hospodárskych zvierat, ktoré opäť získali veľké firmy namiesto malých či stredných podnikov.

„Hodnotenie komisie odhalilo, že táto pomoc bola už v minulosti pridelená príjemcom, ktorí boli českými úradmi chybne označení za malé a stredné podniky, hoci išlo v skutočnosti o veľké firmy,“ uviedla komisia.

Vrátia 450 miliónov českých korún?

Mená dotknutých firiem EK nezverejnila. Podľa uroposlanca Tomáša Zdechovského sa najmenej dva prípady týkali firiem napojených na holding Agrofert.

„Mám potvrdené, že vyšetrovanie komisie sa najmenej v dvoch prípadoch týka firiem okolo Agrofertu. EK požiadam, aby na niektorom z budúcich rokovaní výboru pre kontrolu rozpočtu oznámila podrobnosti k zisteným nezrovnalostiam a časový harmonogram, v akom bude jednu z mnohých káuz Agrofertu riešiť,“ povedal Zdechovský.

Audítori EK sa Agrofertom dlhodobo zaoberajú pre väzby na premiéra Andreja Babiša. Ten síce vložil holding do trustových fondov, no zistenia audítorov naznačujú, že naň má stále vplyv a je preto v konflikte záujmov. Babiš tieto tvrdenia dlhodobo odmieta.

Komisia by mala v priebehu januára do Česka poslať definitívnu verziu auditu, na základe ktorého zrejme nepreplatí firmám okolo Agrofertu dotácie od leta 2018, keď vstúpila do platnosti sprísnené pravidlá EÚ o konflikte záujmov. Česko by tak mohlo do eurorozpočtu vrátiť až približne 450 miliónov českých korún (približne 17,2 milióna eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika