Na hlavný obsah

Európska agentúra pre lieky odporučila na registráciu vakcínu AstraZenecy

Ide o tretiu očkovaciu látku, ktorá sa dostane na trh EÚ.

Európska agentúra pre lieky odporučila na registráciu vakcínu AstraZenecy
Zdravotný pracovník extrahuje injekčnou striekačkou dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od britsko-švédskej firmy AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok (29. 1.) odporučila Európskej komisii podmienečnú registráciu vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od farmaceutickej firmy AstraZeneca a Oxfordskej univerzity. EK jej odporúčaniu vyhovela a vakcínu vo večerných hodinách schválila.

Ide o tretiu očkovaciu látku, ktorá sa dostane na európsky trh po vakcíne od konzorcia Pfizer / BioNTech a firmy Moderna. Brusel objednal od švédsko-britského výrobcu celkovo 400 miliónov dávok vakcíny. Štvrtinu z toho by mal dodať do konca marca.

„Vakcína je určená pre dospelých od 18 rokov a spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu vakcín platné v Európskej únii,“ informoval RTVS Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Dopĺňa, že bezpečnosť a účinnosť vakcíny skúmali v štyroch klinických skúšaniach, ktoré dohromady zahŕňali približne 24 000 ľudí. Väčšina účastníkov klinických skúšaní bola vo veku od 18 do 55 rokov. V súčasnosti nie je k dispozícii dostatok údajov na stanovenie účinnosti vakcíny u ľudí vo veku 55 a viac rokov.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) upresnil, že prvé vakcíny od AstraZenecy by mali prísť na Slovensko 7. februára. Celkovo krajina dostane 210 000 dávok. Keďže sú odporúčané najmä ľuďom od 18 do 55 rokov, zvažuje Krajčí možnosť obmedziť očkovanie na ľudí tejto vekovej kategórie, a teda predovšetkým pracovníkov v kritickej infraštruktúre.

„Pre výpočet účinnosti boli použité len výsledky od tých účastníkov, ktorí stopercentne spĺňali kritériá dizajnu klinickej štúdie. Tým sa znížila veľkosť skupiny ľudí, z ktorej sa účinnosť vyvodzovala. Výsledky sa budú ďalej dopĺňať a čo najrýchlejšie prehodnocovať. V čase akútnej potreby očkovania prináša táto vakcína výhody skladovania a transportu v chladovom reťazci a rozširuje portfólio registrovaných vakcín. Vo vekovej skupine 18 až 55 rokov je vakcína jednoznačne bezpečná a účinná,“ vysvetlila riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová.

Vakcína sa podáva v dvoch dávkach do ramena, pričom odstup medzi dávkami je 4 až 12 týždňov. Najčastejšie nežiaduce účinky po očkovaní danou vakcínou sú zvyčajne mierne a krátkodobé. Patria k nim bolesť a citlivosť v mieste vpichu, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, únava, zimnica, horúčka a nevoľnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet