Na hlavný obsah

Európu zasiahla tuhá zima, sneží od Poľska po Turecko

V Poľsku majú za sebou najchladnejšiu noc za 11 rokov.

Európu zasiahla tuhá zima, sneží od Poľska po Turecko
Výrazné ochladenie spojené so snehovými zrážkami prekvapilo aj Španielsko. Foto: SITA/AP

Väčšiu časť Európy zasiahla extrémna zima. Mrazivé teploty spôsobili praskanie železničných koľají v Poľsku, snehová nádielka prikryla takmer celý turecký Istanbul a v Nemecku spôsobil čerstvý sneh mnoho popadaných stromov a dopravných nehôd.

V niektorých poľských oblastiach poklesli teploty počas noci na mínus 28 stupňov Celzia. Bola to najchladnejšia noc v Poľsku v priebehu ostatných 11 rokov a veľké množstvo vlakov v pondelok (18. 1.) meškalo v dôsledku prasklín na koľajniciach na dvoch varšavských železničných staniciach.

Práve vo Varšave zaznamenali prudký nárast hladiny smogu, keďže silné mrazy spôsobili nárast spaľovania uhlia používaného na výrobu tepla. Úroveň smogu bola dokonca taká vysoká, že radnica vyzvala obyvateľov mesta, aby sa zdržiavali v interiéri.

Česko má za sebou najchladnejšiu noc a Slovensko najchladnejší deň tohto roka

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) informoval, že Slovensko má zatiaľ za sebou najchladnejší deň v tomto roku. „V studenom kontinentálnom arktickom vzduchu sa vzduch stihol „zohriať“ len na cca -11 °C až -1 °C (obr. 2). Zaznamenali sme tak najchladnejší deň v doterajšom priebehu zimy,“ informoval ústav. Najnižšie maximum bolo zaznamenané v Osturni v kežmarskom okrese a najvyššia teplota bola v pondelok nameraná v Gabčíkove.

V susednom Česku mali najchladnejšiu tohtoročnú noc, keď teplota na mnohých miestach klesla pod mínus 20 stupňov Celzia. Podľa Českého hydrometeorologického ústavu bolo najmrazivejšie, až mínus 27 stupňov Celzia, v Orlických horách – asi 160 kilometrov východne od Prahy.

Vrstva snehu v tureckom Istanbule ochromila dopravu v celom meste. Podobná situácia bola taktiež v Nemecku, kde nápor snehu nevydržali desiatky stromov. Čerstvý sneh a šmykľavé vozovky výrazným spôsobom prispeli k niekoľkým dopravným nehodám.

Výrazne chladné počasie evidovali aj na severe Európy. Najchladnejšie teploty v súlade s predpokladmi zaznamenali v arktických regiónoch. Nórsky meteorologický inštitút v pondelok vtipne zahlásil, aby „všetci milovníci pletenia poslali vlnené oblečenie priateľom na severe“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet