Na hlavný obsah

Fajčiari si opäť priplatia, cena cigariet pre vyššiu daň porastie

Výrobcovia poukazujú na nevyrovnaný prístup k rôznym kategóriám tabakových výrobkov.

Fajčiari si opäť priplatia, cena cigariet pre vyššiu daň porastie
Ilustračné foto - cigarety. Foto: TASR

Od 1. februára vstúpi na Slovensku do platnosti nová zvýšená spotrebná daň na tabakové výrobky. Zástupcovia výrobcov upozorňujú, že spôsobí ich výrazné zdraženie.

Zároveň sa z jedného na dva mesiace (do 31. 3.) predĺži termín dopredaja cigariet so starými kontrolnými známkami. Balenia s nižšou cenou sa tak môžu dopredávať dlhšie, platí to ale len do vypredania zásob.

Spotrebná daň za krabičku cigariet sa od februára 2021 na základe novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorú schválil parlament ešte vlani v novembri, zvýši o 40 centov. Od februára 2022 o 20 centov a o ďalších 20 centov od februára 2023. Spotrebné dane na bezdymové tabakové výrobky (BTV) stúpnu od februára budúceho roka o 72 percent, od februára 2022 o 21 percent a od februára 2023 o ďalších 17 percent.

Celková cena balenia BTV sa preto od februára budúceho roka zvýši o 40 centov a od februára 2022 a februára 2023 rovnako ako u cigariet zhodne o 20 centov.

Už dnes tvorí daň v prípade cigariet a tabaku podstatnú časť ceny na ich zhotovenie. Možno preto očakávať, že vyššia daň sa do konečnej ceny premietne v plnej miere. Producenti pripomínajú, že rastú aj výrobné náklady, ktoré sú spojené nielen s cenou materiálu, ale tiež s novými regulačnými povinnosťami, ako sú vysledovateľnosť či označovanie jednorazových plastov.

Zvýšená spotrebná daň prinesie tento rok štátnemu rozpočtu 102,1 milióna eur, v roku 2022 vyše 187 miliónov eur a v roku 2023 ďalších 253,5 milióna eur. Novelou zákona sa zvýšia nielen sadzby na cigarety, rovnakým tempom stúpne aj sadzba na tabak.

Zástupca výrobcov uviedol, že producenti rozumejú potrebe vyššieho zdanenia tabakových výrobkov, chýba im však vyrovnanejší prístup k jednotlivým kategóriám.  „Na jednej strane máme príliš priaznivé zdanenie moderných bezdymových tabakových výrobkov, ktoré znižuje potenciálne príjmy štátu. Zároveň príliš reštriktívny prístup k cigaretám otvára dvere nelegálnemu obchodu,“ poznamenal manažér pre vzťahy s verejnosťou a komunikáciu spoločnosti JTI Slovak Republic Martin Jaroš. JTI je popredný medzinárodný výrobca tabakových a bezdymových výrobkov s prevádzkami vo viac ako 130 krajinách

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika