Na hlavný obsah

Farmafirmy spájajú sily. Francúzska Sanofi pomôže Pfizeru a BioNTechu

Výrobcovia vakcín nestíhajú pokrývať dopyt.

Farmafirmy spájajú sily. Francúzska Sanofi pomôže Pfizeru a BioNTechu
Logo francúzskej farmaceutickej spoločnosti Sanofi na budove sídla v Paríži. Foto: TASR/AP

Francúzsky farmaceutický výrobca Sanofi ponúkol spoločnostiam Pfizer a BioNtech pomoc pri napĺňaní a balení ampuliek s ich vakcínou proti koronavírusu. V utorok (26. 1.) to oznámil generálny riaditeľ firmy Sanofi Paul Hudson.

„Produkty dodané spoločnosťami Pfizer a BioNTech budeme baliť v našej továrni v (nemeckom) Frankfurte nad Mohanom, začneme v júli,“ uviedol Hudson pre francúzsky denník Le Figaro.

Dodal, že Sanofi bude schopná dodať Európskej únii do konca roka vyše 100 miliónov dávok vakcíny, časť pôjde aj do Francúzska. „Keďže sme s vývojom našej hlavnej vakcíny o niekoľko mesiacov pozadu oproti plánu, kládli sme si otázku, ako môžeme čo najlepšie pomôcť,“ vysvetlil riaditeľ.

Ampulky sa musia vakcínou plniť v sterilnom prostredí a pri veľmi nízkej teplote, čo Sanofi môže robiť vo veľkom rozsahu. Hudoson dodal, že blízkosť výrobného podniku firmy Sanofi k sídlu spoločnosti BioNTech, ktoré je v nemeckom meste Mainz, uľahčí celý proces.

Vlastná vakcína ku koncu roka

Francúzska firma predstavila plán pomoci v období meškania dodávok vakcín. Problémom je, že farmaceutické firmy nedokážu promptne napĺňať obrovský dopyt štátov po celom svete.

Sanofi plánuje ďalej pracovať aj na vlastných vakcínach proti koronavírusu, ale nedávno oznámila odklad v dodaní vakcíny vyvíjanej spoločne s firmou GlaxoSmithKline. Verejnosti ju chcú poskytnúť v poslednej štvrtine roka. Hudson uviedol, že prvé výsledky týkajúce sa dávkovania a účinnosti očakáva v máji. Potom sa môže začať rozsiahle testovanie na ľuďoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet