Na hlavný obsah

Matovičov poradca pre kauzu dotácií z envirorezortu odstúpil z funkcie

Hlas-SD žiada aj koniec šéfa rezortu Budaja.

Matovičov poradca pre kauzu dotácií z envirorezortu odstúpil z funkcie
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj. Foto: TASR

Mimoparlamentná strana Hlas-SD žiada odstúpenie ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO). Reaguje tak na medializované informácie o dotáciách pre občianske združenie, ktorého štatutárom je poradca premiéra Pavol Kalinský. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Hlas-SD Patrícia Medveď Macíková.

„V demokratickej a transparentnej spoločnosti sa nemôže stať, že občianske združenie, ktorého štatutárom je poradca premiéra, dostane od ministerstva, ktoré ovláda minister z premiérovej strany, dve dotácie vo výške takmer 400 000 eur. Žiadame ministra Budaja, aby obe dotačné zmluvy pre združenie Pavla Kalinského okamžite zrušil a hneď potom odstúpil,“ vyhlásil podpredseda strany a nezaradený poslanec parlamentu Richard Raši.

Budaj podozrenia z údajného ovplyvňovania procesu schvaľovania poskytnutia dotácií odmieta. „Občianske združenie Pre lepšiu spoločnosť sa prihlásilo a podalo svoje dve žiadosti ešte v roku 2019, teda za bývalého vedenia rezortu. Nakoľko v danej výzve boli alokované dostatočné finančné prostriedky a občianske združenie  splnilo všetky formálne podmienky a požiadavky, riadiaci orgán ministerstva musel žiadosť schváliť. Na podmienky, proces schvaľovania a nastavenie kritérií výzvy nemali vplyv ani minister Ján Budaj a ani premiér Igor Matovič,“ uviedol envirorezort pre RTVS. Budaj však dal oddeleniu vnútorného auditu preveriť tento prípad.

Denník Hospodárske noviny vo štvrtok 21. januára informoval o dvoch dotáciách z eurofondov pre občianske združenie Pre lepšiu spoločnosť v celkovej výške takmer 390 000 eur. Envirorezort tvrdí, že projekty s názvom Chrániš prírodu – chrániš seba a Storočný strom spĺňali všetky podmienky na udelenie peňazí z eurofondov.

Kalinský odmietol spájanie úspešnosti projektov s jeho súčasným pôsobením na poste poradcu premiéra. Zdôrazňoval, že projekty sa predkladali ešte za predchádzajúceho vedenia. Neskôr v deň zverejnenia kauzy vyhlásil, že končí spoluprácu s úradom vlády. Podľa jeho slov tak chce predísť špekuláciám a zneužívaniu verejnoprospešných projektov na politický boj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko