Na hlavný obsah

Holuba, ktorý priletel do Austrálie z USA, plánujú protinožci usmrtiť

Vyčerpaného holuba objavil na svojom dvore Kevin Celli-Bird.

Holuba, ktorý priletel do Austrálie z USA, plánujú protinožci usmrtiť
Holub, ktorý priletel do Austrálie z USA. Foto: SITA/AP

Pretekársky holub zrejme zo Spojených štátov prežil neuveriteľnú 13 000 kilometrov dlhú cestu cez Tichý oceán a usadil sa v Austrálii. Úrady izolovaného kontinentu však vtáka považujú za rizikového pre choroby a plánujú ho usmrtiť, informovala agentúra AP.

Vyčerpaného holuba objavil na svojom dvore Kevin Celli-Bird z Melbourne 26. decembra. Keď zistil, že má holub na nohe modrý krúžok, začal pátrať po majiteľovi, ktorým by mal byť muž z Montgomery v Alabame. Vták sa podľa nálezcu 29. októbra stratil pri pretekoch v západoamerickém štáte Oregon. Majiteľa sa Celli-Bird zatiaľ neúspešne pokúsil kontaktovať.

Aj keď odborníci holuba, ktorého Celli-Bird pomenoval Joe po zvolenom americkom prezidentovi Bidenovi, podozrievajú, že časť cesty cez oceán absolvoval na nákladnej lodi, domnelý výkon prilákal v Austrálii pozornosť médií i verejnosti. Zároveň však na nelegálneho vtáčieho prisťahovalca upozornili aj notoricky prísne úrady.

„Povedali, že ak je z Ameriky, tak majú obavy z vtáčích chorôb,“ opísal Celli-Bird rozhovor s úradníkmi. Tí teraz zvažujú, že najmú profesionálneho lovca, ktorý by možného prenášača chorôb odchytil. Ako sa holub po náročnej ceste zotavil, je takmer nemožné ho chytiť.

Doteraz najdlhší zaznamenaný holubí let pravdepodobne v roku 1931 podnikol vták, ktorý vyrazil zo severofrancúzskeho Arrasu a za 24 dní dorazil do Vietnamu. Prekonal pri tom vzdialenosť 11 600 kilometrov, uvádza s odkazom na webovú stránku pigeonpedia.com AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet