Na hlavný obsah

Impeachment voči Trumpovi podporia aj viacerí republikáni

Ide o jeden z momentov presahujúcich politiku, znie zo strany.

Impeachment voči Trumpovi podporia aj viacerí republikáni
Končiaci americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Republikánsky kongresman Adam Kinzinger, ktorý v Snemovni reprezentantov zastupuje štát Illinois, predpovedá, že impeachment (ústavnú žalobu) voči dosluhujúcemu americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi v stredu (13. 1.) podporí viacero republikánov, informovala agentúra AP.

Hlasovanie o podaní ústavnej žaloby voči Trumpovi súvisí s obvineniami z „podnecovania povstania“ počas minulotýždňových útokov jeho podporovateľov na budovu Kapitolu. „Ak toto nie je dôvodom na impeachment, potom neviem, čo ním je,“ povedal Kinzinger.

„Toto je jeden z tých momentov, ktoré presahujú politiku,“ dodal. Za impeachment zahlasujú podľa jeho slov viacerí republikáni vrátane Liz Cheneyovej, Johna Katka, Freda Uptona či Jaime Herrerovej Beutlerovej. Kinzinger nespresnil, koľko kongresmanov z Republikánskej strany zahlasuje za impeachment, no podľa neho ich bude viac ako päť spomenutých.

Stúpenci končiaceho republikánskeho prezidenta vtrhli 6. januára do budovy Kapitolu a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Bidena v novembrových voľbách. Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí vrátane jedného policajta. Trump predtým svojich priaznivcov opätovne burcoval nepodloženými obvineniami zo zmanipulovania volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu. Samotný Trump popiera, že by bol nabádal svojich stúpencov na násilnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet