Na hlavný obsah

Irak vydal zatykač na Trumpa. Dôvodom je zabitie Solejmáního

Hrozí mu až udelenie trestu smrti.

Irak vydal zatykač na Trumpa. Dôvodom je zabitie Solejmáního
Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Iracký súd vydal vo štvrtok (7. 1.) zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Viní ho z vlaňajšieho zabitia kľúčového iránskeho generála Kásema Solejmáního a vplyvného člena vedenia proiránskej milície v Iraku Abú Mahdího Muhandisa. S odvolaním sa na irackú justíciu o tom informovala agentúra AP.

Zatykač vydal sudca bagdadského súdu, ktorý bol poverený vyšetrovaním Trumpom nariadeného útoku z 3. januára minulého roka, pri ktorom raketa z amerického dronu na letisku irackého hlavného mesta usmrtila okrem spomínanej dvojice veliteľov ďalších osem ľudí.

V zatykači vydanom nedlho po prvom výročí útoku na bagdadskom letisku sa uvádza, že Trump je podozrivý z úkladnej vraždy. Za ňou by mu v prípade odsúdenia mohli uložiť aj trest smrti. Podľa AP je však zatknutie hlavy USA na základe irackého zatykača prakticky vylúčené, ide však o symbolický krok v posledných dňoch Trumpa v prezidentskom úrade.

Solejmání viedol jednotky Kuds, ktoré kontrolujú libanonský Hizballáh, proiránské milície v Sýrii, Iraku alebo Jemene. Bol považovaný za architekta súčasnej iránskej vojenskej stratégie, takzvaných zástupných vojen, kedy Teherán namiesto priameho angažmánu vo vojenských konfliktoch využíva spriatelené milície na presadzovanie vlastných záujmov v širšom blízkovýchodnom regióne.

Muhandis bol zástupcom šéfa Ľudových mobilizačných síl (PMF), aliancie Iránom podporovaných milícií pôvodne vzniknutých s cieľom bojovať proti teroristickej organizácii Islamský štát.

Zabitie Solejmáního priviedlo Irán a Spojené štáty na pokraj vojny a značné napätie spôsobilo aj vo vzťahoch medzi Washingtonom a Bagdadom. Poslanci z radov šiitov presadili v irackom parlamente nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzývala irackú vládu, aby prinútila USA stiahnuť z krajiny svoje vojská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet