Na hlavný obsah

Iránsky líder zakázal dovoz vakcín zo západu

Krajina vyvíja vlastnú očkovaciu látku proti koronavírusu.

Iránsky líder zakázal dovoz vakcín zo západu
Ľudia kráčajú okolo zatvorených obchodov na Veľkom bazári počas koromavírusovej pandémie v Teheráne. Foto: TASR/AP

Irán zakázal dovoz vakcín proti koronavírusu z Británie a USA vyrobených americko-nemeckým konzorciom Pfizer-BioNTech a britsko-švédskou spoločnosťou AstraZeneca. Oznámil to v piatok (8. 1.) najvyšší duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí, píšu agentúry AP a Reuters.

„Keby boli Američania schopní vyrobiť vakcínu, v súvislosti s pandémiou by vo vlastnej krajine nečelili takému fiasku,“ povedal Chameneí v televíznom príhovore odkazujúc na počty obetí pandémie v USA a Británii.

Dodal, že v tomto smere nedôveruje ani Francúzsku, a to pre škandál súvisiaci s distribúciou kontaminovanej krvi z 80. a 90. rokov, uviedla agentúra Reuters.

Sankcie maria prístup k vakcínam

Podľa Chameneího môže Irán dovážať vakcíny z iných „bezpečných“ miest. Podporil tiež úsilie Iránu o výrobu vlastnej vakcíny. V tejto islamskej republike začali s jej testovaním na ľuďoch vlani v decembri. Očakáva sa, že na tamojší trh sa dostane na jar tohto roku.

Irán sa aj napriek sankciám pokúša získať dodávky vakcíny proti koronavírusu prostredníctvom svojej účasti v programe COVAX, ktorého cieľom je zaistiť prístup k očkovacím látkam proti chorobe COVID-19 aj chudobnejším krajinám. Medzinárodné banky a finančné inštitúcie sa totiž zdráhajú rokovať s Iránom zo strachu pred americkými sankciami.

Vyše 50 000 obetí pandémie

Napätie medzi Washingtonom a Teheránom sa stupňuje odvtedy, ako americký prezident Donald Trump v roku 2018 jednostranne stiahol USA z tzv. jadrovej dohody svetových veľmocí s Iránom. Zároveň obnovil tvrdé sankcie voči Teheránu, čo tamojšia vláda považuje za stratégiu vyvíjania „maximálneho nátlaku“.

Agentúra AP s odvolaním na iránske médiá koncom decembra informovala, že skupina amerických filantropov, ktorých totožnosť nie je známa, plánuje v najbližších týždňoch poslať do Iránu 150 000 dávok vakcíny proti koronavírusu od konzorcia Pfizer/BioNTech.

V Iráne – pandémiou najviac zasiahnutej krajine na Blízkom východe – od začiatku pandémie evidujú viac ako 1,2 milióna infikovaných a vyše 55 000 úmrtí spojených s ochorením COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet