Na hlavný obsah

Jack Ma sa po troch mesiacoch objavil na verejnosti, pomohlo to akciám Alibaby

Jeho zmiznutie vyvolalo špekulácie.

Jack Ma sa po troch mesiacoch objavil na verejnosti, pomohlo to akciám Alibaby
Čínsky miliardár Jack Ma. Foto: TASR/AP

Akcie čínskeho internetového giganta Alibaba v stredu (20. 1.) prudko vzrástli – o viac ako 8 % po tom, ako sa jeho zakladateľ Jack Ma objavil na verejnosti, a to prvýkrát od konca októbra. Ukončil tak týždne špekulácií o mieste jeho pobytu.

Naposledy ho videli v októbri

Jeden z najbohatších ľudí v Ázii s majetkom odhadovaným na zhruba 58 miliárd dolárov (47,81 miliardy eur), sa neobjavil na verejnosti od 24. októbra, keď v prejave na šanghajskom fóre kritizoval čínsky regulačný systém. To viedlo k pozastaveniu prvotnej verejnej ponuky akcií (IPO) finančnej skupiny Ant, dcéry Alibaby, vo výške 37 miliárd dolárov, čo bol krok, ktorý niektorí považovali za odvetu za otvorenosť Jacka Ma.

Čínske finančné úrady medzitým nariadili spoločnosti Ant zmeniť svoj obchodný model a služby poskytovania pôžičiek, poistenia a správy majetku. Aj Alibaba je predmetom skúmania protimonopolných úradov.

V Číne nie sú zmiznutia kritikov netradičné

Zmiznutie Jacka Ma z očí verejnosti vyvolávalo špekulácie. Videoklip, ktorý bol zverejnený v stredu, však zachytáva jeho prejav pred vidieckymi učiteľmi v rámci slávnostného odovzdávania cien, ktoré každoročne organizuje jeho charita. Akcie Alibaby následne vzrástli v Hongkongu o 8,5 %.

Ma, bývalý učiteľ, ktorý sa stal internetovým podnikateľom v Číne, odišiel do dôchodku ako predseda predstavenstva Alibaby v roku 2019. Dlho však priťahoval pozornosť svojou otvorenosťou a okázalými výstupmi, napríklad ako rocková hviezda na firemných konferenciách.

V Číne nie je neobvyklé „zmiznutie“, vyšetrovanie či uväznenie finančných magnátov, ktorí nenasledujú „línie vládnej Komunistickej strany“. Minulý rok bol realitný magnát Žen Č‘-čchiang odsúdený na 18 rokov väzenia za údajnú korupciu, pár mesiacov po napísaní kritickej eseje na adresu Komunistickej strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika