Na hlavný obsah

Ničnerobením zarába peniaze. Japonec sa ponúka ako kamarát na prenájom

Ľudia sa s ním chcú obvykle porozprávať.

Sodžu Morimoto má na internete zástupy priaznivcov vďaka svojej nezvyklej činnosti – ponúka sa k prenájmu tým, ktorí sa nudia, cítia sa osamelo alebo potrebujú na chvíľu spoločnosť. Spočiatku službu ponúkal zadarmo, teraz mu poskytuje skromnú obživu.

Ako píše britský denník The Times, Morimoto požaduje 10 000 jenov (2 000 eur) plus výdavky za cestu a jedlo za to, že sa príde so záujemcom porozprávať, niečo si s ním vypiť, ale nič viac. Jeho službu možno nájsť pod názvom K prenájmu človek, ktorý nič nerobí. Za tri roky svojej činnosti inšpiroval k natočeniu televízneho filmu, napísal knihy a na twitteri má 269 000 sledujúcich.

Jeho klientom obvykle stačí, že sa s nimi ide prejsť alebo ich sprevádza na nákupe. Je však medzi nimi aj jeden, ktorý má za sebou pokus o samovraždu. „Prenajmite si osobu (ma), ktorá nič nerobí. Som stále k dispozícii, nebudem robiť nič, len niečo zjem, napijem sa a budem komunikovať,“ charakterizuje svoju službu Morimoto, ktorý je ženatý, má štvorročné dieťa a diplom v odbore fyziky z univerzity v Osake. Tri roky pracoval vo vydavateľskej spoločnosti, ale keďže sa nudil, prácu nechal.

Pôvodne novú službu, ktorú začal v roku 2018, ponúkal zadarmo. Teraz ale vyberá poplatok, aby zredukoval záujemcov a odradil tých, ktorí len maria jeho časom. V ničnerobení má denne troch až štyroch spoločníkov a väčšina z nich, ako hovorí, sa potrebuje len porozprávať.

Najatý bol už na všeličo – k spoločnému obedu, odfotografovaniu sa na instagram, chytanie motýľov v parku aj spoločnému sledovaniu zápasu zápasníkov. Jeden muž si ho pozval a zveril sa mu, že spáchal vraždu. Ďalší patril k náboženskej sekte Óm šinrikjó, zodpovednú za útok sarínom v tokijskom metre v roku 1995. Jeden muž si ho najal, aby ho odprevadil z nemocnice k miestu, kde sa predtým pokúsil spáchať samovraždu. Jedna z klientiek ho so sebou vzala do sex shopu a ocenila, že jej načúval, nesúdil ju a nechal si svoj názor pre seba. „Nie som priateľ ani známy. Som ušetrený komplikácií, ktoré prináša vzťah, ale môžem ľuďom pomôcť zahnať pocit osamelosti,“ povedal Morimoto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet