Na hlavný obsah

Japonský premiér zvažuje výnimočný stav, krajinu zasiahla tretia vlna pandémie

Krajina naďalej pripravuje odloženú letnú olympiádu.

Japonský premiér zvažuje výnimočný stav, krajinu zasiahla tretia vlna pandémie
Ľudia kráčajú po známej obchodnej ulici v štvrti Harajuku v Tokiu 17. decembra 2020. Foto: TASR/AP

Japonský premiér Jošihide Suga v pondelok (4. 1.) na pravidelnej novoročnej tlačovej konferencii uviedol, že zvažuje vyhlásenie výnimočného stavu v širšej metropolitnej oblasti Tokio. Dôvodom je „veľmi závažná“ tretia vlna epidémie koronavírusu.

Suga verí, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa v Japonsku začne koncom februára. Dodal, že on sám bude medzi prvými, ktorí vakcináciu podstúpia.

Premiér trvá na tom, že vláda sa bude naďalej usilovať o usporiadanie odložených letných olympijských hier. Hry preložené z roku 2020 v dôsledku pandémie by sa mali v japonskej metropole začať 23. júla 2021. V riadnom termíne sa podľa Sugu budú konať aj paralympijské hry, ktorých začiatok je stanovený na 24. augusta 2021. Hry budú „dôkazom, že ľudstvo prekonalo vírus“, vyhlásil.

Suga, ktorý sa funkcie ujal v septembri, čelí čoraz väčšiemu tlaku v dôsledku rekordného počtu infikovaných.

Vláda váha, bojí sa poklesu ekonomiky

Guvernérka Tokia Juriko Koikeová vyzvala v sobotu (2. 1.) spoločne s guvernérmi troch susedných prefektúr japonskú vládu, aby v týchto oblastiach vyhlásila výnimočný stav.

Vláda je však zdržanlivá v súvislosti s prijatím opatrení, ktoré by mohli ekonomiku vrátiť späť do recesie. Suga si uvedomuje nevyhnutnosť prijatia ráznejších opatrení.„Vláda zváži vyhlásenie výnimočného stavu,“ povedal s tým, že bude uprednostňovať opatrenia na zníženie rizika infekcie pri stolovaní.

Japonsko zaviedlo po prvý raz výnimočný stav na jar minulého roka, čo umožnilo guvernérom uzatvoriť podniky a ľuďom zostať doma.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet