Na hlavný obsah

Za ukážku politického kádrovania označujú odborári zmeny zákona o štátnej správe

Novelu žiadajú okamžite stiahnuť.

Za ukážku politického kádrovania označujú odborári zmeny zákona o štátnej správe
Na snímke v popredí prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Marián Magdoško. Foto: TASR

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR žiada okamžité stiahnutie novely zákona o štátnej službe a zákona o organizácii miestnej štátnej správy z rokovania parlamentu.

Zásadne nesúhlasí s legislatívnym návrhom, ktorý by umožnil odvolanie a vymenovanie vedúcich odborov okresných úradov na návrh príslušného ministra alebo predsedu ostatného ústredného orgánu štátnej správy.

„Pozície vedúcich odborov by mali byť obsadzované výlučne na základe jasne definovaných kritérií prostredníctvom transparentného výberového konania, čo zabezpečí potrebnú odbornosť a kvalitu uchádzačov. Politickými čistkami na základe politickej príslušnosti dosiahneme práve opačný efekt,“ vyjadril sa prezident KOZ Marián Magdoško.

V rozpore s programovým vyhlásením vlády?

Cieľom novely je podľa predkladateľov dať šancu novým, kvalitným úradníkom, ktorí budú chcieť zlepšovať služby poskytované štátom. KOZ sa domnieva, že navrhované odvolanie a vymenovanie vedúcich odborov je, naopak, ukážkou politického kádrovania ignorujúceho odbornosť, skúsenosť a schopnosti a je v rozpore s programovým vyhlásením vlády.

S požiadavkou o stiahnutie novely sa obrátila aj na premiéra Igora Matoviča (OĽANO). KOZ upozornila, že sám predseda vlády verejne deklaroval, že politické dosadzovanie prednostov okresných úradov bolo jediným a posledným zásahom do fungovania územnej štátnej správy.

„Takáto právna úprava spôsobí, že nebude zabezpečená kontinuálna odborná činnosť úradov a s každou zmenou politickej garnitúry sa budú meniť stovky úradníkov na okresných úradoch,“ uzavrela konfederácia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko