Na hlavný obsah

Kalendár F1 sa upraví. Veľkú cenu Austrálie absolvujú pretekári až v novembri

Kalendár sezóny 2021 obsahuje zatiaľ 23 pretekov.

Kalendár F1 sa upraví. Veľkú cenu Austrálie absolvujú pretekári až v novembri
Preteky F1. Foto: TASR/AP

Majstrovská sezóna formuly 1 sa po roku opäť začne so značným oneskorením, a to až 28. marca Veľkou cenou Sachíru v Bahrajne. Nasledovať bude Veľká cena Emilia Romagna v talianskej Imole (18. 4.), ktorá nahradí Grand Prix Číny. O jej neskoršom umiestnení do pretekového kalendára sa zatiaľ rokuje. Počet pretekov (23) by mal zostať nezmenený. Informuje o tom športový portál ESPN.

Prvý májový termín zatiaľ zostáva voľný (2. 5.) a pôvodne tradičný úvod sezóny – Veľká cena Austrálie v Melbourne sa presunie až na november (21. 11.). Po tomto termíne sa bude súťažiť už len v Saudskej Arábii (5. 12.) a Spojených arabských emirátoch (12. 12.). Spoločným menovateľom zmien na poslednú chvíľu sú reštrikčné opatrenia spojené s bojom proti koronavírusu.

Kalendár sezóny 2021 obsahuje 23 pretekov, ale prípadné zmeny sú vzhľadom na pandémiu ochorenia COVID-19 pravdepodobné. Do zatiaľ voľného termínu 2. mája sa zvažuje doplnenie Veľkej ceny Portugalska v Portimau, ktorá sa prvýkrát konala v roku 2020. Druhým kandidátom je španielska Barcelona a okruh Circuit de Catalunya, kde sa bude súťažiť 9. mája, ale nevylučuje sa zaradenie do programu sezóny už o týždeň skôr. Po roku sa do obehu vracajú tradičné preteky v kanadskom Montreale, americkom Austine, brazílskom Sao Paule či francúzskom Le Castellet. Veľká cena Holandska sa objaví v seriáli najrýchlejších štyroch kolies prvýkrát od roku 1985, preteky v Zandvoorte sa uskutočnia 5. septembra.

„Máme za sebou rušný začiatok roka 2021, ale podarilo sa nám dať dokopy kalendár pretekov. A ich počet sa zatiaľ nemení,“ uviedol novovymenovaný generálny riaditeľ F1 Stefano Domenicali. „Pandemia koronavírusu nám zatiaľ nedovolila, aby sa naše životy vrátili do normálu, ale už v roku 2020 sme ukázali, že vieme bezpečne súťažiť. Ako vôbec prvý šport na medzinárodnej úrovni sme sa vrátili do diania a tieto naše skúsenosti chceme využiť aj pri organizovaní nadchádzajúcej sezóny,“ dodal 55-ročný Talian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport