Na hlavný obsah

Kim Čong-un oslavuje narodeniny, chce lepšie vzťahy so svetom

Priznal, že jeho plány rozvoja zlyhali.

Kim Čong-un oslavuje narodeniny, chce lepšie vzťahy so svetom
Severokórejský vodca Kim Čong-un hovorí počas 8. zjazdu Kórejskej strany práce 7. januára 2021 v Pchjongjangu. Foto: TASR/AP

Najvyšší vodca Kórejskej ľudovodemokratickej republiky Kim Čong-un zdôraznil potrebu drastického zlepšenia väzieb severokórejského národa s vonkajším svetom. Vyhlásil to v deň svojich 37. narodenín počas tretieho dňa mimoriadneho kongresu, na ktorom plánuje stanoviť rozvojové ciele KĽDR na ďalších päť rokov.

Tamojšie médiá uviedli, že Kim prehodnotil vzťahy s konkurenčnou Kórejskou republikou, no nešpecifikovali, aké kroky plánuje podniknúť. Podľa zahraničných pozorovateľov Kim využije spomenutý kongres, prvý po piatich rokoch, na vyslanie zmierlivých gest smerom k Soulu a Washingtonu. KĽDR totiž čelí prehlbujúcim sa ekonomickým problémom.

Kim na kongrese poznamenal, že vládnuca strana by sa mala komplexne orientovať na „rozširovanie a budovanie vonkajších vzťahov“. Dva dni predtým dokonca pripustil, že jeho plány hospodárskeho rozvoja zlyhali.

Americké sankcie pre nukleárne zbrojenie

Vodca Severnej Kórey, ktorý na konci roku 2011 nastúpil do funkcie po svojom otcovi, momentálne čelí najťažšej výzve od prevzatia moci. Pred niekoľkými týždňami vyzval na posilnenie súdržnosti s cieľom prekonať početné krízy spôsobené pandémiou či sériou prírodných katastrof v priebehu letných mesiacov.

Pre krajinu stále platia aj americké sankcie. Novozvolený prezident Joe Biden ich pravdepodobne zachová a nestretne sa s Kimom, kým KĽDR nepodnikne významné kroky k denuklearizácii. KĽDR sa údajne spolieha na to, že prípadné zlepšenie vzťahov s južným susedom by jej mohlo pomôcť získať sankčné úľavy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet