Na hlavný obsah

Klienti bánk môžu o odklad splátok úverov požiadať aj v roku 2021

Čas majú do 31. marca.

Klienti bánk môžu o odklad splátok úverov požiadať aj v roku 2021
Na snímke minister financií SR Eduard Heger (vpravo) a štátny tajomník Ministerstva financií SR Marcel Klimek. Foto: TASR

Keďže pretrváva mimoriadna pandemická situácia a naďalej platí lex korona, klienti bánk môžu do 31. marca požiadať o jednorazový odklad splátok úverov na deväť mesiacov. Na tlačovej konferencii to uviedol štátny tajomník Ministerstva financií SR Marcel Klimek. Odklad nebude mať vplyv na príznak zlyhania a nezhorší kreditnú kvalitu dlžníka, upresnil minister financiií Eduard Heger (OĽANO).

To znamená, že dlžníci nebudú mať do konca marca pre odklad splátok negatívny záznam v úverovom registri. Minister po stretnutí so Slovenskou bankovou asociáciou uistil, že pre klientov, ktorí budú mať aj po skončení odkladu problémy so splácaním úveru, banky nájdu najlepšie riešenie. Nepôjde teda o univerzálne riešenie, ale každému ho ušijú na mieru.

Budú postupovať individuálne, citlivo a primerane možnostiam klientov, dodal. Takých je podľa Hegera päť percent zo všetkých. Upozornil však, že odložené úvery sa aj naďalej úročia. Podľa Klimeka finančný dosah krízy eviduje len malá časť populácie.

Klientov, ktorí sa stretli s tým, že banky ich evidovali na zoznamoch ľudí, ktorí o odklad požiadali, a preto mali sťažený prístup k iným bankovým produktom, vyzval, aby sa sťažovali. „Toto treba riešiť,“ uviedol Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika