Na hlavný obsah

Kočner a Rusko si odsedia 19 rokov za mrežami, potvrdil Najvyšší súd

Podnikateľ Kočner tiež zaplatí 10 000 eur.

Kočner a Rusko si odsedia 19 rokov za mrežami, potvrdil Najvyšší súd
Na snímke odsúdený Mariana Kočner. Foto: TASR

Najvyšší súd SR v utorok (12. 1.) potvrdil rozhodnutie prvostupňového súdu v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Obžalovaným podnikateľovi Marianovi Kočnerovi ako aj exriaditeľovi spomenutej televízie Pavlovi Ruskovi vymeral trest odňatia slobody na 19 rokov. Rozhodnutie je právoplatné.

„Dnes Najvyšší súd potvrdil v celom rozsahu rozsudok Špecializovaného trestného súdu, ktorým boli uložené tresty vo výške 19 rokov pre obidvoch obžalovaných. Spravodlivosť dnes vyhrala. Ale je to len začiatok,“ uviedol po vynesení rozsudku obhajca poškodenej TV Markíza Daniel Lipšic na sociálnej sieti.

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v prípade falšovania zmeniek vo februári roku 2020 ich uznal za vinných. Obom vymeral tresty vo výške 19 rokov väzenia a Kočner tiež zaplatí finančný trest 10 000 eur. Súd tak uznal argumenty obžaloby, že zmenky za 69 miliónov eur, ktorých vyplatenia sa na súde domáhal Kočner voči Ruskovi a spoločnosti Markíza Slovakia, nepochádzajú z roku 2000 a boli teda sfalšované. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Kočner s Ruskom tvrdili, že zmenky vznikli v roku 2000 ako súčasť urovnania sporu so spoločnosťou Gamatex. Za firmou stáli Kočner a Štefan Ágh. Kočner začal vyplatenie zmeniek vymáhať od Ruska pred niekoľkými rokmi, keďže Rusko je nemajetný, zmenky mala uhradiť Markíza. Exriaditeľ Markízy tvrdil, že o zmenkách verejne nehovoril. O ich existencii nevedela ani samotná televízia a spochybnili ich aj viacerí svedkovia. Zlomovým bodom sa stalo skúmanie podpisov na zmenkách, keď písmoznalkyňa po preskúmaní Ruskových podpisov z rôznych období zhodnotila, že jeho podpis nemohol vzniknúť pred rokom 2013.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko