Na hlavný obsah

Kollár už nepodporí ďalšie veľké testovanie. Pellegrini kritizuje vakcinačnú kampaň

Obaja súhlasia s COVID automatom.

Kollár už nepodporí ďalšie veľké testovanie. Pellegrini kritizuje vakcinačnú kampaň
Z vysielania nedeľnej relácie O 5 minút 12. Foto: RTVS

„Nebudeme za ďalšie celoplošné testovanie, tomu by mal byť koniec. Sme za to, aby sme spustili COVID automat a ľudia by mali vedieť, čo očakávať a kedy sa čo bude otvárať a zatvárať.“ Povedal to v nedeľnej (31. 1.) diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Chce, aby sa koaliční partneri v boji s koronavírusom zamerali namiesto testovania na očkovanie. „Potrebujeme kapacity ministerstiev presmerovať k tomu, aby sme zaočkovali čo najviac občanov,“ skonštatoval.

Automat schvaľujú

Opozičný poslanec a líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini hovoril o zlyhaní a chaotických rozhodnutiach vlády. Spresnil, že je za testovanie v regiónoch podľa COVID automatu (platiť by mal od 8. februára, pozn.). „Jediným riešením je zobrať premiérovi a ministrom riešenia z rúk a dať to automatu, ktorý ukáže aj o pol roka, ako to bude vyzerať. Čísla budú nespochybniteľné,“ podotkol. Kollár doplnil, že nebude tlačiť na vládu pri uvoľňovaní opatrení či otváraní škôl a prevádzok, ale chce to nechať na odborníkov.

Sme rodina nebude podľa Kollára bojovať proti predĺženiu núdzového stavu. Školy by najradšej otváral čo najrýchlejšie, keďže vzdelávanie dištančnou formou je nedostatočné. „Nechal by som to však na odborníkov a covidový automat,“ povedal smerom k systému, ktorý ale zahŕňa aj plošné testovanie. „Už to ale nebude testovanie premiéra, ale testovanie, ktoré pripravili odborníci. Tí môžu podmienky v automate meniť, nie je to zákon vtesaný do kameňa,“ vysvetlil no upozornil, že nechce, aby sa menili podmienky z večera do rána.

Ďalšie konflikty? Iný postoj

Pellegrini pripomenul, že na základe automatu by sa Slovensko nachádzalo aktuálne v čiernej fáze, čo by znamenalo ďalšiu vlnu testovaní. „Očakávam ďalší konflikt v koalícii,“ zamyslel sa s tým, že žiada väčšiu predvídateľnosť boja proti pandémii. Narážal najmä na konflikty premiéra Igora Matoviča (OĽANO) s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS). Kollár zdôraznil, že Sme rodina už pri koaličných sporoch nebude mlčať. „Som presvedčený, že obaja s tým prestanú, keď pochopia, že im to berie percentá.“

Potrebné je zrýchliť vakcináciu

Predseda NR SR je rád, že Slovensko zmenilo vakcinačný plán a očkuje seniorov, k čomu malo podľa neho dôjsť už skôr. Tvrdí, že poslanci NR SR sa očkovať prednostne nebudú. Nemyslí si, že v tempe vakcinácie krajina zlyháva. „Máme objednaných dosť vakcín, svetoví výrobcovia však majú problémy s ich balením a dodávaním v dostatočnom množstve a čase,“ poznamenal.

Pellegrini kritizoval prednostné očkovanie niektorých členov vlády a tiež kampaň, ktorú ministerstvo zdravotníctva spustilo v piatok (29. 1.). „Bolo by lepšie, keby sme najprv mali vakcinačné centrá. Kampaň mala byť spustená až vtedy, keď budú dva milióny vakcín na sklade a nie prednostne očkovať hviezdy, aby zadarmo robili reklamu,“ myslí si s tým, že Slovensko by malo uvažovať nad ruskou a čínskou vakcínou, ak budú schválené regulačnými úradmi.

„Nemôžeme sem doniesť vakcíny, ktoré nie sú certifikované,“ kontroval Kollár s tým, že vakcína Sputnik V doposiaľ v Rusku veľmi nepomohla, nie je však proti jej použitiu, ak ju odobrí Európska agentúra pre lieky (EMA). Ku kampani povedal, že ju mali spustiť už v decembri, lebo sa tak deje aj v ostatných krajinách, ktoré nemajú dostatok vakcín. Pripustil, že vláda by mohla prehodnotiť ich distribúciu do regiónov a presunúť ich tam, kde je o očkovanie väčší záujem.

Celú reláciu O 5 minút 12 si môžete pozrieť v archíve na webe RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko