Na hlavný obsah

Miroslav Kollár: Celoplošné testovanie je mrhaním kapacít

Monika Kavecká ho obhajuje tým, že odhalí najzamorenejšie regióny.

Miroslav Kollár: Celoplošné testovanie je mrhaním kapacít
Na snímke zľava poslanci Richard Takáč (Smer-SD), Monika Kavecká (OĽANO) a Miroslav Kollár (Za ľudí). Foto: TASR/ koláž RTVS

Strana Za ľudí si myslí, že aktuálne celoplošné testovanie je mrhaním obmedzenými kapacitami. V relácii Z prvej ruky na Rádiu Slovensko to povedal člen strany a poslanec parlamentu SR Miroslav Kollár. Vyslovil sa za lokálne testovanie a precíznejšiu prípravu na očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Poslankyňa za OĽANO Monika Kavecká nechcela postoj koaličného partnera komentovať, usporiadanie celoplošného testovania obhajovala: „Odhalíme desaťtisíce infekčných ľudí a zabránime šíreniu vírusu.“ Podpredseda strany Smer-SD a poslanec NR SR Richard Takáč uviedol, že jeho strana dlhodobo odmieta celoplošné testovanie, ktoré označil za povinné. „Rovnaký názor majú aj odborníci, premiér Igor Matovič (OĽANO) ich však nepočúva,“ uviedol Takáč s tvrdením, že vláda sa v minulom týždni zišla päťkrát, aby „hľadala iný názov pre celoplošné testovanie a našla slovo skríning.

Pretestovanie celého Slovenska označil za nezmysel, voči čomu sa Kavecká ohradila tvrdiac, že testovanie odhalí, ktoré regióny pandémia najviac zasiahla. „Vďaka testovaniu na mobilných odberových miestach (MOM) už teraz máme dáta, ktoré nám ukazujú, v ktorých regiónoch je situácia najhoršia,“ povedal Takáč. Kollár s týmto tvrdením súhlasil: „Dáta máme, treba s nimi lepšie pracovať a nedehonestovať vedcov.“

Kollár, ktorý je tiež primátorom Hlohovca, verí, že samosprávy usporiadanie celoplošného  testovania zvládnu. „Budeme pripravení, testovať budeme štyri dni, zavedieme aj objednávkový systém, aby ľudia nečakali vonku, budeme pravidelne informovať o čakacích dobách na odberných miestach,“ povedal Kollár, ktorému sa však nepozdáva, že vláda „hodila svoje povinnosti na samosprávy.“ Kavecká, ktorá je starostka Kuneradu, uviedla, že samosprávy využijú skúsenosti z predošlých kôl: „Vieme to lepšie nastaviť tak, aby sme znížili riziko prenosu nákazy.“ Takáč uviedol, že predošlé kolá celoplošného testovania sa zvládli vďaka samosprávam, „stále však ostáva veľa otázok nezodpovedaných.“ Spolu s Kollárom za problematický označil odvoz biologického odpadu po testovaní.

Smer-SD podporuje referendum o predčasných voľbách, k aktivite šéfa strany Hlas-SD Petra Pellegriniho, ktorý vyzval na vytvorenie spoločného petičného výboru, sa strana podľa Takáča vyjadrí neskôr. „Dalo sa to čakať, Smer-SD aj Hlas-SD sa boja vyšetrovaní a súdnych procesov,“ oponoval Kollár s tým, že nerozumie, prečo vláda „dáva opozícii príležitosť na zber podpisov počas celoplošného testovania.“ Jeho slová označil Takáč za typickú mantru rozhádanej koalície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko