Na hlavný obsah

Krajčí vidí zmysel v celoplošnom testovaní, nová mutácia koronavírusu sa šíri Slovenskom

Matovič odmieta, že očkovanie je lepšia voľba ako testovanie.

Krajčí vidí zmysel v celoplošnom testovaní, nová mutácia koronavírusu sa šíri Slovenskom
Na snímke minister zdravotníctva Marek Krajčí. Foto: TASR

Testovanie odhaľuje, že nová mutácia koronavírusu z juhu Anglicka je rozšírená vo viacerých oblastiach Slovenska. Po Michalovciach, Bratislave a Nitre ho identifikovali aj vo vzorkách z Banskej Bystrice a Trenčína. Pred stredajším (13. 1.) rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Zopakoval, že v tejto situácii má zmysel jedine celoplošné testovanie obyvateľstva. Zdôraznil, že mesto Trenčín, ktoré je aj po lokálnom testovaní stále mimoriadne zasiahnutou oblasťou, je toho jasným príkladom. Na sprísnenie lockdownu v januári nevidí priestor.

Krajčí tiež prezradil, že od pondelka 18. januára by mohli začať proces očkovania v domovoch sociálnych služieb. K tomu by mohla dopomôcť aj vakcína od Moderny. Na Slovensko už prišlo necelých 5 000 kusov očkovacej látky, čo potvrdil v stredu Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). „Očkovať touto, už druhou vakcínou proti COVID-19, začneme okamžite po zaradení do systému vakcinačných centier,“ uviedol rezort zdravotníctva.

Krajčí spresnil, že doposiaľ v krajine zaočkovali 32 000 ľudí. Zároveň pripravil postup pri národnej stratégii očkovania. Ak ho očkovacie centrum nedodrží, dostane pokutu do výšky 10 000 eur, čo avizoval už v utorok (12. 1) premiér Igor Matovič (OĽANO) v reakcii na medializované protekčné očkovanie.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) vyhlásil, že nerozumie náhlemu obratu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) k celoplošnému testovaniu. „Na rokovaní vlády explicitne povedal, že je za plošné testovanie. Včera som sa dozvedel, že je absolútne proti. Ja tomu vôbec nerozumiem,“ povedal. Túto tému plánuje otvoriť aj na rokovaní vlády. „Treba to raz a navždy nejako rozseknúť, takto sa fungovať nedá,“ dodal.

Situáciu vidí rovnako aj Matovič. „Nedá sa niečo hovoriť na rokovaní vlády a niečo úplne iné médiám,“ uviedol. Tvrdenia, že masívne očkovanie má väčší zmysel ako celoplošné testovanie, odmieta. „Povedať, že cesta pre Slovensko je masívne očkovanie a nie masívne testovanie, je klamstvo,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko