Na hlavný obsah

Krajniak: Zachránili sme 7 000 ľudí pred prepustením

Firmám v čase koronakrízy rezort uvoľnil viac ako 800 miliónov eur.

Krajniak: Zachránili sme 7 000 ľudí pred prepustením
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Trh práce bol v 2. polroku 2020 stabilný, podarilo sa odvrátiť takmer tri štvrtiny ohlásených hromadných prepúšťaní. Informoval o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) v piatok (22. 1.) na tlačovej konferencii. Ako spresnil, vlani bolo hromadným prepúšťaním ohrozených zhruba 10 000 ľudí, kým reálne prepustených bolo okolo 2 800.

Stabilitu slovenského pracovného trhu v 2. polroku potvrdzuje podľa ministra aj miera nezamestnanosti, ktorá bola na začiatku polroka na úrovni 7,65 % a koncom roka bola 7,57 %.

Trh malo stabilizovať aj vyplácanie podpory firmám postihnutým koronakrízou. „Doteraz sme vyplatili v rámci ‚Prvej pomoci‘ viac ako 843 miliónov eur, pričom do októbra to bolo viac ako 659 miliónov eur, a potom nastúpila ‚Prvá pomoc+‘, kde doteraz bolo vyplatených už vyše 186 miliónov eur,“ vyčíslil Krajniak.

Motivácia k slabšie platenému miestu

Uviedol, že priemerná výška pomoci na jedného zamestnanca bola v prvej vlne približne 300 eur, kým po aplikovaní Prvej pomoci+ je na úrovni 458,44 eura. Rezort zareagoval aj na kritiku z počiatku pandémie, že pomáha viac veľkým podnikom. V prvej vlne čerpali mikropodniky, ktoré majú do deväť zamestnancov 36 % z celého vyplateného objemu peňazí, v „Prvej pomoci+“ to bolo už viac ako 50 %.

Podľa Krajniaka ľudí pred prepustením zachránili predovšetkým opatrenia na trhu práce, ktoré ministerstvo zrealizovalo. Minul na ne viac ako 102 miliónov eur.

Ide najmä o projekt Reštart, prostredníctvom ktorého rezort dopláca viac ako 100 eur k výplate ľuďom, ktorým sa po strate zamestnania podarilo nájsť novú prácu. Má to byť motivácia k prijatiu slabšie plateného pracovného miesta.

Rozhodnutia nadnárodných spoločností neovplyvnia

Takisto vyzdvihol podporu podnikateľov, ktorí môžu dostať príspevok viac ako 5 000 eur na začatie podnikania, ako aj podporu vzniku nových pracovných miest. Zamestnávateľovi, ktorý sa zaviaže, že vytvorí a udrží pracovné miesto aspoň pol roka, štát ponúka preplatenie časti nákladov. Percento podpory rastie so záväzkom udržania miesta aj ďalšie mesiace.

Na otázku o hromadných prepúšťaniach niekoľkých nadnárodných spoločností na Slovensku reagoval, že rezort práce vie poskytnúť pomoc firmám na preklenutie krízového obdobia, no nevie ovplyvniť rozhodnutia materských firiem mimo Slovenska o presmerovaní časti firmy do inej krajiny. Ubezpečil, že dotknutým zamestnancom regionálne úrady práce pomôžu čo najskôr nájsť si nové zamestnanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko