Na hlavný obsah

Kuba reaguje na USA, ktoré ju chcú pridať na zoznam krajín podporujúcich terorizmus

Na čiernej listine sa nachádzajú len tri krajiny.

Kuba reaguje na USA, ktoré ju chcú pridať na zoznam krajín podporujúcich terorizmus
Na snímke vpravo kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez Parrilla. Foto: TASR/AP

Kuba odsúdila zámer Spojených štátov opätovne ju zaradiť do listiny krajín, ktoré podporujú terorizmus, o ktorom v pondelok (11. 1.) informoval americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Jeho kubánsky rezortný partner Bruno Eduardo Rodríguez Parrilla v piatok (15. 1.) na twitteri napísal, že ide o „politický motivovaný krok“. „Každý donucovací prostriedok, ktorý USA využívajú, je namierený na spomalenie kubánskej ekonomiky a znemožnenie vzťahov medzi našimi krajinami založených na vzájomnom rešpekte,“ uviedol Parrilla.

Dosluhujúca administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa sa pokúša na poslednú chvíľu zmariť prípadné snahy novozvoleného prezidenta Joea Bidena o zmiernenie diplomatického napätia medzi USA a Kubou, napísala ešte v pondelok agentúra AFP. Inaugurácia nového demokratického prezidenta sa uskutoční 20. januára.

Na tzv. čiernej listine USA sa v súčasnosti nachádzajú už len Irán, Sýria a Severná Kórea. Kuba bola na zozname od roku 1982 do roku 2015, keď ju odtiaľ vyradil vtedajší prezident Barack Obama. Počas jeho vlády došlo k obnoveniu kubánsko-amerických diplomatických vzťahov, obe krajiny si dokonca vzájomne otvorili veľvyslanectvá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet