Na hlavný obsah

Maďari sa inšpirovali Srbmi, po ruskej vakcíne schválili aj čínsku

Učinili tak ako prvá krajina EÚ.

Maďari sa inšpirovali Srbmi, po ruskej vakcíne schválili aj čínsku
Vakcína od čínskeho Sinopharmu. Foto: TASR/AP

Maďarské regulačné úrady schválili na použitie vakcínu proti covidu-19 od čínskeho výrobcu Sinopharm. Oznámila to v piatok (29. 1.) šéfka maďarských zdravotníckych úradov Cecilia Müllerová. Premiér Viktor Orbán predtým uviedol, že Budapešť môže už v piatok alebo v sobotu podpísať dohodu s čínskou firmou o nákupe vakcín, informovala agentúra Reuters.

Orbán poukázal na Srbsko, ktoré minulý týždeň ako prvá európska krajina začalo s hromadným očkovaním čínskou vakcínou. Od Sinopharmu dostal Belehrad doteraz milión dávok.

Maďarsko už minulý týždeň nakúpilo ruskú očkovaciu látku Sputnik V a oznámilo aj rokovania s čínskym výrobcom. Budapešť môže podpísať dohodu so Sinopharmom okamžite, pretože má najväčšiu dôveru v čínsky prípravok, uviedol Orbán. S jeho pomocou by potom mohlo Maďarsko zaočkovať do marca až 1,7 milióna ľudí.

„Číňania majú s týmto vírusom najdlhšiu skúsenosť, takže sú pravdepodobne najlepšie informovaní,“ zdôvodnil Orbán svoju dôveru v čínsku očkovaciu látku. Maďarsko sa, podobne ako ostatné krajiny EÚ, stretáva s nedostatkom vakcín a vládny kabinet vysvetlil, že krajina je nútená hľadať vlastné zdroje pre hromadné očkovanie proti covidu-19, a to pre váhavosť Európskej komisie.

V Maďarsku, ktoré má 9,8 milióna obyvateľov, bolo podľa vládnych údajov doposiaľ zaočkovaných viac ako 161 000 ľudí vakcínami od konzorcia Pfizer/BioNTech a firmy Moderna. Masovej vakcinácii bráni nedostatočné množstvo očkovacích látok prichádzajúcich cez EÚ, tvrdí vláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet