Na hlavný obsah

Madrid má za sebou polstoročný sneh, mesto sa zotavuje z kalamity

Zatvorené sú školy aj galérie, hromadná doprava v meste nefunguje.

Madrid má za sebou polstoročný sneh, mesto sa zotavuje z kalamity
Búrka Filoména priniesla sneh na miesta, kde ho Španieli vôbec nečakali. Historické centrum Madridu sa ocitlo pod snehom. Foto: SITA/AP

Španielska metropola pomaly obnovuje chod mesta po najväčšej snehovej nádielke za polstoročie, ktorá sa začala piatkovým (8. 1.) intenzívnym snežením. Vo viac než trojmiliónovom meste v pondelok (11. 1.) pre veľké množstvo snehu nejazdí mestská autobusová doprava. Obnovené zatiaľ nebolo ani železničné spojenie z a do Madridu medzinárodné letisko Barajas funguje len v obmedzenom režime.

V celom madridskom regióne ostanú počas prvých dvoch dní nového pracovného týždňa zatvorené školy, do stredy (13. 1.) budú zatvorené múzeá, galérie a knižnice. V Madride sú stále zatvorené aj parky, pretože v nich hrozí nebezpečenstvo pádu stromov pod tlakom masy snehu.

Otec preváža svoje dieťa na saniach ulicou, v ktorej pod ťarchou snehu popadali stromy. Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Veľké sneženie, ktoré priniesla v piatok večer do veľkej časti Španielska tlaková níž Filoména a ktoré zapríčinilo úmrtia štyroch ľudí, sa už tento týždeň neočakáva. Meteorológovia ale predpovedajú veľký mráz, najmä v noci, kedy môžu teploty v Madride klesnúť až na mínus desať stupňov Celzia.

Paralyzovaná doprava a núdzový plán pre vakcínu

Snehová kalamita počas víkendu komplikovala hlavne dopravu. Na cestách, najmä na severe, východe a v centrálnej časti Španielska, uviazlo niekoľko tisíc kamiónov i osobných áut. Len v Madride v noci z piatka na sobotu (9. 1.) museli hasiči pomáhať viac ako tisícke ľudí, ktorí uviazli vo svojich autách na cestách.

Počas víkendu sa zatvorilo aj množstvo obchodov, vrátane niektorých supermarketov, ktoré rovnako v dôsledku zablokovaných ciest nemohli predávať čerstvé potraviny.

Obnovenie dopravy v Španielsku je dôležité aj pre dopravu vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Španielska vláda preto pripravila náhradné scenáre aj pre prípad, že by sa nepodarilo obnoviť prevádzku madridského letiska.  To bolo zatvorené od soboty a jeho prevádzka sa začala postupne obnovovať až v nedeľu popoludní. Ako záložné letisko pre dopravenie vakcíny vláda určila letisko v baskickej Vitorii a pre cestnú dopravu vakcíny pripravila plán dopravy konvojmi sprevádzanými bezpečnostnými zložkami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet